U subotu oko jedan svratili smo na ručak u Haustor Haus, sjajno uređenu zalogajnicu mladog chefa Lovre Smetiška u Masarykovoj ulici koja, premda je zalogajnica, drži šampanjce i oranže i korektna komercijalna vina. Subotom se u Haustor Hausu održava backdoor barbecue. To je zapravo izgovor za posebni mali meni, koji se sastoji od samo četiri burgera. Radi se o klasičnom burgeru, pa burgeru s ramstekom, burgeru s ribeyeom i burgeru s tofuom. Klasični je burger najbolji u gradu uz Burgerajev, premda sasvim različit u stilu. Burgerajeva je pljeskavica rahla i tanka i supersočna, dok je Haustorova debela i čvrsta, zamiješana s goveđom moždinom, što mesu također daje puno sočnosti i dubinu okusa.
Ribeye je bio savršeno, krvavo pečen, prepun moćnih elemenata jako dobre govedine koja, kako kaže gospodin Smetiško, dolazi iz Argentine. Prilozi su također iznimno fini: u chimichurriju dominira korijander dok je češnjak neutraliziran, a krumpirova salata i coleslaw izazivaju ovisnost. Haustor Haus još nećemo ocijeniti, jer moramo probati i nešto drugo osim burgera, ali definitivno je riječ o plemenitom, kompetentnom i očigledno školovanom pristupu street foodu. I o najboljem ovogodišnjem novom otvorenju u centru Zagreba, kojem možemo uputiti tek nekoliko manjih prigovora, poput izostanka deserta i nezanimljivog izbora piva.