Juha od luka sa sirom jedno je od najklasičnijih i neprolaznijih jela francuske građanske kuhinje. Juha od luka neizbježna je na menijima valjda 90 posto francuski inspiriranih bistroa (pa tako i Esplanadina Le Bistroa), te je logično da se od jučer nalazi i na jelovniku zagrebačke creperie Le Mika, poznate po galetama, slanim palačinkama od heljde. “U prvih sat vremena poslużivanja prodali smo deset tanjura,” rekao nam je jučer oko jedan popodne Mika Alix, chef ovog popularnog bistroa. koji u ponudu za ručak uskoro uvodi niz francuskih klasika, poput tartar bifteka s pomfritom. Evo Le Mikina recepta za juhu od luka s portom.
Sastojci
1 kg luka
maslac
maslinovo ulje
1 l goveđeg temeljca
1 grančica majčine dušice
1 lovorov list
sol i papar
200 g gruyerea
4 šnite bijelog kruha
1 dl porta
Luk narežemo na što tanje rezance, pa pržimo u maslacu i ulju do blage karamelizacije. Zalijemo temeljcem, posolimo, popaprimo, dodamo lovor i timijan, pa kuhamo na laganoj vatri. Kruh izrežemo na kockice i ispržimo na maslacu. Pred kraj kuhanja u juhu dodamo porto. U tanjure stavimo kockice kruha, zalijemo juhom i dodamo svježe naribani gruyere. Brzo gratiniramo.