Novi, treći izbor Kulta Plave Kamenice za Restoran godine provodi se u svjetlu dvije suprotstavljene činjenice. S jedne strane, hrvatska je restoranska industrija u ozbiljnoj recesiji.
Ta je recesija uzrokovana državnom poreznom politikom, ali i sve izraženijim nedostatkom kompetentnih profesionalaca, što sve dovodi do smanjivanja investicija, pada ambicija i općeg narušavanja kvalitete, osobito u višem sektoru restoranske industrije. Strategija mnogih vlasnika restorana za 2019. godinu može se svesti na jednu riječ – preživljavanje.
S druge strane, ove su godine tri hrvatska restorana dobila Michelinove zvjezdice, što je sjajan rezultat. S obzirom na intenzivnu aktivnost Michelinovih inspektora u Zagrebu i na moru u proteklih pola godine, valja se nadati da ćemo u idućoj godini imati više od tri zvjezdice.
Što znači da i u nepovoljnom financijskom i radnom okruženju, poneki restorani uspijevaju još uvijek zadržati vrlo visoku razinu. Ne samo kvalitete nego i kreativnosti. Takvi su restorani uglavnom kandidati za titulu Restorana godine Kulta Plave Kamenice.
U izboru za Restoran godine sudjeluje pedesetak profesionalaca iz restoranske industrije. Riječ je, ponovimo, o jedinom hrvatskom izboru restorana u kojem biraju isključivo profesionalci.
Svaki sudionik izbora može birati pet restorana, ali ne smije glasovati za restoran u kojem sam radi. Prvoplasirani restoran na listi svakog glasača dobiva 10, drugoplasirani 8, trećeplasirani 6, četvrtoplasirani 4, a petoplasirani dva boda.
Osim restorana s liste koju predlaže uredništvo Kulta Plave Kamenice, svaki sudionik izvora može glasovati i za bilo koji drugi restoran i dodijeliti mu bodove. Riječ je, dakle, o otvorenoj listi. Rezultate izbora počinjemo objavljivati u prosincu, a pobjednik će biti proglašen uoči Božića. Posebno smo ponosni što nam je ovogodišnji partner Zmajska pivovara, najbolja neovisna craft pivovara čija piva podjednako cijene pivopije, sommelieri i chefovi.
Evo kandidata, po abecednom redu:
360 je primjer modernog hedonističkog restorana sa sjajnom vinskom kartom. Ove je godine dobio Michelinovu zvjezdicu.
Batelina je jedan od rijetkih financijski uspješnih progresivnih restorana u Hrvatskoj. Zahvaljujući emisiji na 24Kitchen koja počinje u petak 16. studenog, Batelinin chef David Skoko mogao bi postati međunarodna kuharska zvijezda.
Carpaccio je već godinama jedan od najuspješnijih hrvatskih restorana
Usprkos kulinarskim posrtanjima u posljednje vrijeme, Dubravkin put našao se na ovoj listi zato što je riječ o jednom od najambicioznijih hrvatskih restoranskih projekata, o čemu svjedoči i zaista izvanredna vinska karta.
Chef Hrvoje Zirojević svojim je talentom i vještinom od Laganinija napravio svjetski poznatu gastronomsku atrakciju
Chef Ante Udovičić kuha visoko sofisticiranu, modernu hranu u jednom od najljepših hrvatskih hotela
Novi japanski restoran na Lošinju u mnogočemu je spektakularan, od interijera do zaista prvorazredne ribe u sushiju i sashimiju
Chef Danijel Đekić ove je godine potvrdio svoju lanjsku Michelinovu zvjezdicu
Noel se ove godine nametnuo kao jedini pravi zagrebački fine dining restoran izvan hotela
Chef Rudolf Štefan, pobjednik skoro svih ovakvih izbora unatrag nekoliko godina, ove je godine dobio zasluženu prvu Michelinovu zvjezdicu
One-married-couple-team u malom mjestu na samom zapadu Istre, priprema priličnu očaravajuću i neobično maštovitu hranu.
Plavi podrum koristi najbolje moguće lokalne sastojke, zna kako ih pripremati te ima izvrsnu vinsku kartu
Tekka je ove godine učinila dodatni kvalitativni iskorak. Što je još važnije, kvaliteta je konzistentna.
Time, gdje se jede zaista vrhunski sushi, šampion je hrvatskog gastrotainmenta
Chef Jeffrey Vella u Wine Vaultu kuha modernu, senzibilnu, lijepu i izvanredno ukusnu hranu
Zinfandel je klasični hotelski fine dining restoran, kakvih bismo u Hrvatskoj željeli vidjeti više