Da bismo bolje razumjeli ovaj koktel, moramo prvo upoznati Bompas & Parr studio koji stoji iza njega i koji se već godinama nalazi u samoj žiži gastrotainment trendova.
Ovaj multidisciplinarni studio iz Londona, od 2007. godine kreira, kako sami kažu, “neodoljiva emotivna iskustva”. Kroz dvanaest godina su od autora kompleksnih instalacija od želea koje su ih proslavile, izrasli u respektabilni studio s dvadesetak zaposlenih koji se u većini projekata bavi hranom i pićem na uglavnom nezamislive načine.
Kreativci, dizajneri, kuhari, specijalizirani tehničari, producenti i filmaši, uz pomoć hrpe vanjskih suradnika koji uključuju inženjere, znanstvenike, umjetnike i psihologe, godinu za godinom produciraju bizarne projeke koji nekad tjeraju na razmišljanje, a nekad su samo groteskni. U oba slučaja, svi njihovi radovi izazivaju golem interes, a publika ih obožava, ako ništa drugo onda zbog često dosta duhovitih vizualnih senzacija koje u doba Instagrama isporučuju bez greške.
Jedna od njihovih najpopularnijih instalacija, Alcoholic Architecture, nudila je posjetiteljima priliku da konzumiraju koktel iz oblaka pare u prostoriji kroz oči, kožu i dišne puteve. Za londonsko lansiranje zaslađivača od stevije, na vrhu robne kuće Selfridges kreirali su zeleno jezero sa osam čamaca u kojima su posjetitelji mogli veslati do kristalnog otoka.
U Ace hotelu su za Valentinovo 2015. organizirali kušanje single malt i grain viskija sa tijela ljudi starih koliko i viski koji se kušao. Klijenti su im među ostalima Coca-Cola, Johnnie Walker, Mercedes, Vodafone i LVMH, a ovih dana u Londonu otvaraju Lost Lagoon – podzemno tiki iskustvo koje su kreirali za Captain Morgan rum u suradnji sa londonskim Scoutom, jednim od najboljih svjetskih barova.
A-Z koktel sa 26 sastojaka koji su kreirali za W Hotel na njujorškom Tumes Squareu sastavljen je tako da svaki sastojak počinje jednim od slova engleske abecede. Ako vam sama ideja zvuči kao Long Island na stereoidima, niste posve u krivu, ali kako smo imali prilike vidjeti u rijetkim online recenzijama, okusom nije ni blizu ovog među barmenima ne baš popularnog koktela iz sedamdesetih.
Sastojci uključuju osam vrsta ruma, tri vrste konjaka, jedan mezcal, jedan gin, šest likera, dvije vrste bittera, vermute i druga aperitivna vina iz raznih dijelova svjeta, a donosimo i detaljan recept za sve one koji se žele okušati u kreaciji ovog, malo je reći, kompleksnog pića. Finalni rezultat se prema uputama autora može piti direktno iz boce koja se nalazi u mini barovima Extreme Wow soba W Hotela ili na ledu, kojeg zbog sirupaste gustoće i količine šećera preporučuju recenzenti.
U svakom slučaju, ako uspijete sakupiti sve potrebne sastojke za kućni eksperiment ili vas put nanese u W Hotel u New York, svakako javite kako vam se svidio ovaj bizarni koktel …
Vedran Gulin je osnivač Cocktail Weeka Zagreb i autor koncepta Vino&Ino