Uskrs je dan kada većina zagrebačkih restorana ne radi, uključujući i one koji su inače nedjeljom puni poput Vinodola, O’Hare ili Franko’s Pizze & Bara. Smatra se naime, da bi se za Uskrs moralo ručati kod kuće. Osim toga, restoransko osoblje zaista nije osobito sretno kad mora raditi za Uskrs.
S druge strane, unatrag desetak godina i u Zagrebu se polako uvodi običaj proslave Uskrsa u restoranima, koji je tipičan za mnoge strane zemlje. Nadalje, Zagreb je postao turistički grad, a turistima su restorani neophodni svakog dana u godini. Evo stoga kratke liste zagrebačkih restorana koji su danas otvoreni, a gdje biste mogli ručati dostojno velikog blagdana.
Na moru, naravno, skoro svi važniji restorani rade, jer uskršnjim vikendom počinje turistička sezona.
Današnji topao i sunčan dan perfektan je za svečani ručak na jednoj od najljepših zagrebačkih terasa. Uz a la carte jelovnik, renomirani chef Marin Rendić nudi i nekoliko degustacijskih menija, uključujući veganski.
Na proljetni Le Bistroov meni chefica Ana Grgić stavila je neka od svojih dosad najelegantnijih i najslasnijih jela. Toplo preporučujemo škampe u juhi od krastavca s krastavcem na roštilju, trilju od kamena s artičokama i komoračem i konfitiranu sipu na bijeloj palenti. Za kraj, mille feuille s jagodama.
Uskrs na Okrugljaku, kad je lijepo vrijeme, pretvorio se u jednu od rijetkih novijih zagrebačkih tradicija. Okrugljak je već u subotu popodne imao rezervirane sve stolove u vrtu za uskršnji ručak. Možete pokušati iza četiri.
ReUnion i danas priređuje svoj poznati nedjeljni obiteljski, all you can eat ručak, s tim da je ponuda prilagođena Uskrsu, pa je tako chef Marinko Topalović pripremio i francusku salatu, hrvatski i istočnoeuropski klasik koji je davno nestao sa zagrebačkih restoranskih menija.
Malo vrhunskog curryja, mirisnog tandoorija i raskošnoj biryanija ili opakog vindalooa, zvuči kao uzbudljiva promjena u usporedbi sa skoro uvijek istim domaćim jelima, koja za Uskrs pripremamo desetljećima. Budući da je katoličanstvo po svom imenu, ustroju i načelima univerzalno, zašto ne biste Uskrs proslavili indijskim ručkom?
Zinfandel i ove nedjelje priprema svoj poznati brunch, najraskošniji u Zagrebu. Dio jela izložen je na buffetu, a dio se može naručiti. Zinfandelova blagovaonica i terasa Oleander spadaju među najljepše ambijente u Zagrebu za svečani blagdanski ručak.