Hvarska restoranska scena nije najvibrantnija na Jadranu. Osim Laganinija, vrlo je malo lokala koji zaslužuju ozbiljniju pozornost. Takvo bi stanje možda mogao promijeniti Štajun, otvoren prvog svibnja.
Štajun je smješten u središtu grada Hvara, blizu katedrale. Otvorili su ga distributer vina Franko Žuvela i kuhar Hrvoje Tomičić, koji je prije radio u restoranu Kod kapetana. Štajun, kako mu i ime kaže, kani biti izrazito sezonski usmjeren. U ovo doba godine tako kuhaju šparoge i artičoke, pa će uslijediti janjetina s graškom, a kad bude puno srdela jelovnik će biti posvećen srdelama.
“Meni ćemo mijenjati svakodnevno,” kazao nam je jutros 28 godišnji gospodin Tomičić. Cijene su za hvarske kriterije sasvim prihvatljive: predjela koštaju između 80 i 100 kuna, a paste koje sami rade maksimalno 130 kuna. Vinska karta bazira se na hvarskim i drugim hrvatskim vinima, s desetak prestižnih svjetskih etiketa poput Gaje, Leflaivea ili Minutyja.