Maredo Grill na Trešnjevci tipična je zagrebačka roštiljarna, koja se bazira na velikim, sočnim komadima mesa s drvenog ugljena za prihvatljiv novac. Takva vrsta restorana ima, podjednako tipično, jedan zajednički načelni problem. Njihova je hrana jako kalorična, što može odbiti žene, osobito uoči i u vrijeme ljetne sezone.
A žene su najbolji potrošači. Stoga mudre roštiljarne uvode zelenije i niskokalorične opcije na svojim jelovnicima. Okej, dosta je zastarjelo potražnju za laganijim, zelenijim opcijama u restoranima pripisivati samo ženama. Kao što znamo, ovaj trend već godinama guraju različite potrošačke skupine, ponajviše zbog rastuće svijesti o zdravlju i prehrani. A i zdnjih par dana postavlja pitanje možete li na plus 30 pojesti 300 grama mljevene govedine s kajmakom?
Maredo je na sezonske izazove odgovorio s nekoliko laganih niskokaloričnih i sezonskih jela. Pa se tako od prošlog tjedna ondje priprema salata od šparoga, iceberga, piletine i kuglica od feta sira s crnim sezamom.
Salata je velika, u skladu s Maredovim kriterijima kvantitete, osvježavajuća, hrskava i drukčija od većine sličnih jela po zagrebačkim gostionicama, zahvaljujući pametnom izboru vrste zelene salate i ukusnim kuglicama.
Pileći ražnjići marinirani su u istočnjačkim začinima, pečeni s tikvicom i crvenom paprikom, te posluženi na puno rikule. I tu se vidi zaokret prema zelenom: proljeće i ljeto vrijeme su za klorofil.
Naposljetku, pileći file servira se na pireu od pastrnaka, preliven s osvježavajućim i blago pikantnim picom de gallom.
Šparoge, iceberg salata, brdo rikule, azijske marinade i pire od pastrnaka svakako nisu hrana koja vas asocira na konvencionalnu zagrebačku roštiljarnu. Međutim, takvim zahvatima Maredo Grill pokazuje svoju vitalnost i to baš uoči svog desetog rođendana, koji se obilježava ovog tjedna. Sudeći po skoro punoj velikoj terasi nakojoj je u petak u vrijeme ručka sjedilo mnogo mlađih žena, čini se da se ta vitalnost isplati.