Na svečanoj ceremoniji u Singapuru u utorak su proglašeni najbolji restorani na svijetu u S.Pellegrinovu izboru World’s 50 Best Restaurants za 2019. godinu. Ovo je prvi izbor po novim pravilima.
Pobjednici prethodnih izbora više nisu u konkurenciji, a cijela lista je proširena sa sto a 120 restorana. Drugi dio liste od 51. do 120. mjesta već je objavljen, kao i imena dobitnika pojedinačnih nagrada. Chefica Daniela Soto-Innes iz njujorškog Cosmea proglašena je najboljim cheficom na svijetu, Jessica Prealpato iz pariškog restorana Alain Ducasse u hotelu Plaza Athenée je najbolja slastičarka, a chef Jose Andres dobio je prestižni American Express Icon, nagradu za životno djelo. Vrlo važnu nagradu One To Watch dobio je restoran Lido 84 braće Camanini na jezeru Garda.
Iako je na ovogodišnjoj listi zastupljeno više žena nego ranije (bila je to jedna od najvećih kritika S.Pellegrinu pored diskriminacije azijskih i južnoameričkih restorana i izbora istih pobjednika iz godine u godinu), ove godine izbila je nova kontroverza oko liste, kad je izvještaja američkog časopisa Time.
Pozivajući se na izvore upućene u proces sastavljnja liste, na koju organizator gotovo da nema utjecaja jer sve odlučuju njihovi glasači, Time je objavio da novo pravilo o isključivanju bivših pobjednika iz konkurencije zapravo nije odluka kojim je S.Pellegrino htio omogućiti inkluzivniji izbor, već je riječ o ustupku maloj grupi slavnih chefova koji su za novo pravilo lobirali iz taštine.
Prema Timeovim informacijama, neki od chefova koji su pobjeđivali u izboru pad na listi doživljavali su kao udar na svoj imidž. U utorak na dan izbora, međutim, sva se pažnja fokusirala na Maura Colagreca, chefa Mirazura čiji restoran je prema mišljenju mnogih još lani trebao biti proglašen najboljim na svijetu. Lani je međutim, po drugi put, pobijedila Osteria Francescana Massima Botture, koja već godinama nije najbolji ni najrelevantniji restoran na svijetu. Velika lanjska iznenađenja bili su razočaravajući plasmani restorana Gaggan chefa Gaggana Ananda i Ateliera Crenn chefice Dominique Crenn koju je S.Pelleginov sistem gotovo ignorirao.
Najbolji chefovi svijeta okupili su se u Singapuru kao i svake godine, spremni na novu eru najvažnijeg svjetskog restoranskog izbora, liste koja je promijenila gastronomiju i hermetični svijet vrhunskih restorana učinila zanimljivim najširoj javnosti i probudila ambicije tisuća talentiranih kuhara. Chefovi se nadaju da će nova pravila donijeti pravedniji sistem i realniji odraz stanja na svjetskoj restoranskoj sceni. Proglašenje najboljih na listi World’s 50 Best Restaurants pratite uživo na Kultu.
17:18 Najbolji restoran na svijetu u izboru World’s 50 Best Restaurants za 2019. je Mirazur chef Maura Colagreca. Prvi put u povijesti izbora prvo mjesto osvojio je francuski restoran.
2. Noma, Kopenhagen, najveći novi ulaz u povijesti izbora. Chef Rene Redzepi nije se pojavio na pozornici sa svojim timom.
3. Asador Etxebarri, Atxondo, Španjolska, chef Victor Arginzoniz
4. Gaggan, Bangkok, chef Gaggan Anand
5. Geranium, Kopenhagen, chef Rasmus Kofoed
6. Central, Lima, Peru, Najbolji restoran Južne Amerike, chefovi Virgilio Martinez i Pia Leon
7. Mugaritz, San Sebastian, chef Andoni Luis Aduriz
8. Arpège, Paris, chef Alain Passard
9. Disfrutar, Barcelona, chefovi Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas (najveći novi ulaz 2018.)
10. Maido, Lima, Peru, chef Mitsuharu ‘Micha’ Tsumura
17:02 Uži izbor za nagradu American Express Icon, S.Pellegrinovu nagradu za ćivotno djelo, sastavljaju profesionalci iz restoranske industrije, ali konačnu riječ imaju S. Pellegrinovi glasači. Ove godine dobitnik je veliki američki chef i aktivist Jose Andres. “Želimo li prehraniti mnoge, moramo svima dati glas. Danas svijet hrane žene. Milijuni žena u kuhinjama širom svijeta, posebno u siromašnim zajednicama. One odrađuju posao,” poručio je Jose Andres iz Singapura.”Naša je misija rušiti zidove isključivosti tanjur po tanjur. Nemojmo se bojati onih koji su drugačiji od nas.”
11. Den, Tokio, dobitnik Hospitality Awarda, Chef Zaiyu Hasegawa
12. Pujol chefa Enriquea Olvere u Mexico Cityju, najbolji je restoran Sjeverne Amerike
13. White Rabbit, Moskva, chef Vladimir Mukhin
14. Azurmendi, Larrabetzu, chef Eneko Atxa – najveći skok na listi, lani je bio na 23. mjestu
15. Septime, Paris, chef Bertrand Grébaut
16. Alain Ducasse au Plaza Athénée, Pariz, chef Alain Ducasse
17. Steirereck, Beč, chef Heinz Reitbauer
18. Odette, Singapur, Julien Royer
19. Twins Garden, Moskva, chefovi Ivan i Sergej Berezutski
20. Tickets, Barcelona, chef Albert Adria
21. Frantzen, Stockholm, chef Björn Frantzén
16:49 Dobitnik Chef’s Choice nagrade, koju dodjeljuju chefovi je veliki Alain Passard iz pariškog Arpegea.
22. Narisawa, Tokio, chef Yoshihiro Narisawa
23. Cosme, New York, chefica Daniela Soto-Innes
24. Quintonill, Mexico City, chef Jorge Vallejo
25. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen, Pariz, Yannick Alléno
26. Boragó, Santiago, Chile, chef Rodolfo Guzman
27. The Clove Club, London, chef Isaac McHale
28. Blue Hill at Stone Barns, New York, chef Dan Barber
29. Piazza Duomo, Alba, chef Enrico Crippa
30. Elkano, Getaria, Španjolska, chef Aitor Arregui
Daniela Soto-Innes iz njujorškog restorana Cosme, primila je nagradu za Najbolju cheficu na svijetu 2019. U govoru je rekla: “Drago mi je da da su mi kolege dali platformu da se izrazim ne samo kao chef nego kao čovjek. Rođena sam u Mexico Cityju. Prije nego sam progovorila čistila sam bakine lonce. Odrasla sam u kuhinji. Stalni razgovori o kuhanju učili su me o hrani ali o radosti kuhanja. Profesionalno sam počeal kuhati jer sma u kuhinji mogla izraziti osobnost, ali brzo sam vidjela da sreća i dobra energija nisu standard u našoj industriji. Ugostiteljstvo je ponekad najmanje gostoljubivo raadno mjesto. Mnogi stvaraju divna sjećanja svojim gostima, a suprotno svojim itmovima. Mislila sam tada da je okej biti malo lud, jer su svi oko mene bili. Mislila sam da je okej da ljudi nemaju glas u kuhnji, jer ga nismo imali. Odlučila sam da će ako ikad budem vodila svoju kuhinju, ona biti kao kuhinja u kojoj sam odrasla: puna sreće, radosti i obećanja. Uloga chefa je da bude lider, da balansira i vodi tim. Da disciplinom i komunikacijom inspirira uspjeh svakog pojedinca. Chef nije samo onaj koji kuha, piše recepte i menije. On je vođa tima i odgovoran je za to da svi u tom timu razviju svoj maksimalni potencijal. Kao Meksikanda na čelu raznolikog tima vjerujem da se svaki dan, svakim svojim postupkom i riječju moramo boriti protiuv neznanja i predrasuda.”
31. Le Calandre, Rubano, chefovi Massimiliano i Raffaele Alajmoi
32. Nerua, Bilbao, Josean Alija
33. Lyle’s, London, chef James Lowe
34. Don Julio, Buenos Aires, Bienvenido ‘Pepe’ Sotelo
35. Atelier Crenn, San Francisco, chefica Dominique Crenn
36. Le Bernardin, New York, chef Eric Ripert
37. Alinea, Chicago, chef Grant Achatz
38. Hiša Franko chefice Ane Roš ušla je u prvih 50 na listi World’s 50 Best!
39. A Casa do Porco, Sau Paulo, Brazil
40. Tim Raue, Berlin, chef Tim Raue
41. The Chairman, Hong Kong, chef Danny Yip
42. Belcanto, Lisabon, chef Jose Avillez
43. Hof Van Cleve, Kluishoutem, Nizozemska, chef Peter Goossens
44. The Test Kitchen, Cape Town, chef Luke Dale-Roberts
45. Sühring, Bangkok, chefovi Mathias i Thomas Sühring
46. De Librije, Zwolle, Nizozemska, chef Jonnie Boer
47. Benu, San Francisco, chef Corey Lee
48. Ultraviolet by Paul Pairet, Hong Kong, chef Paul Pairet
49. Leo, Bogota, chefica Leonora Espinosa
50. Schloss Shauenstein, cheg Andreas Caminada
16:14 Braća Riccardo i Giancarlo Camanini primili su ovogodišonju nagradu One To Watch, koja se dodjeljuje restoranima od kojih se očekuje da uskoro uđu u sam svjetski vrh. Njihov restoran Lido 84 na jezeru Garda proslavio se afirmirajući lokalne proizvođače i sastojke, od Bagòss sira, nepasteriziranog planinskog mlijeka, do plave ribe, jegulja, domaćih maslinovih ulja i cvijeća. Njihov jedinstveni, posve novi pogled na talijansku regionalnu kuhinju zasluženo ih je gurnuo u sam vrh.
16:08 Dobitnik stipendije BBWA Scholarship, koja talentiranim mladim kuharima omogućava školovanje u najboljim restoranima svijeta, ove godine je Anderson Lee iz Montreala u Kanadi. Lee će raditi u singapurskom Odetteu koji je S.Pellegrino proglasio najboljim azijskim restoranom, u londonskom Coreu chefice Claire Smith, lani najbolje chefice na svijetu i Quintonilu u Mexico Cityju
15:52 S. Pellegrino je najavio novu kategoriju Best of The Best, u kojoj će biti restorani koji su osvajali prva mjesta na S.Pellegrinovoj listi i po novim pravilima više ne mogu biti u konkurenciji. Publika je ovacijama pozdravila chefove Massima Botturu, Ferrana Adriu, Hestona Blumenthala, braću Roca, Daniela Humma, Renea Redzepija i Thomasa Kellera. Na otvorenju dodjele posebna počast odana je velikom chefu Joëlu Robuchonu, Anthonyju Bourdainu i argentinskoj novinarki Raquel Rosemberg koji su preminuli u zadnjih godinu dana.
15:43 Od restorana koji su dosad pobjeđivali u izboru a još rade, u konkurenciji više nisu Osteria Francescana (pobjednik 2016, 2018), The French Laundry (2003, 2004), The Fat Duck (2005), El Celler de Can Roca (2013, 2015) i Eleven Madison Park (2017). Noma, koja je na staroj lokaciji pobijedila 2010, 2011, 2012 i 2014. ostala u konkurenciji je je ponovno otvorena na novoj lokaciji. El Bulli je zatvoren 2012. godine
15:00 Nakon velikog gala ručka Chefs Feast, najbolji svjetski chefovi stižu na ceremoniju proglašenja 50 prvoplasiranih restorana u S.Pellegrinovu izboru World’s 50 Best Restaurants. Na ovogodišnjoj dosjeli slavi se 120. obljetnica S.Pellegrina. I očekuje ispravljanje nekih nepravdi
Fine Dining Lovers on Twitter
The chefs are arriving in #Singapore for the #Worlds50Best event – who will take number one spot this year?