U mjestu Gorenji Orbanići kraj Žminja sinoć se okupio dobar dio Who’s Who istarskog poljoprivrednog establišmenta. Vidjeli smo braću Chiavalon, pa menadžere AZRRI a pa Nikolu Benvenutija, pa dugogodišnjeg šefa Istarske turističke zajednice Denisa Ivoševića, pa organskog vinara i uspješnog hotelijera Mladena Rožanića…Povod ovom elegantnom domjenku organiziranom ispred Latusove mljekare, bila je promocija prve istarske mozzarelle.
Naime, Latus, renomirana obiteljska mljekara, i Nikas iz Matulja, koji se bavi distribucijom nekih vodećih svjetskih brendova (Tabasco, Illy, Scotti, Kikkoman) zajedno su ušli u projekt proizvodnje mozzarelle.
Zanimljivo je, međutim, da je spiritus movens prve istarske mozzarelle bio Sandi Chiavalon, koji je vlasnika Latusa Sandija Orbanića godinama nagovarao da pokrene proizvodnju baš tog sira. Strojevi za mozzarellu nabavljeni su u Italiji, a napuljski je sirar neko vrijeme boravio u Orbanićima.
Latusova i Nikasova mozzarella napravljena je kao fior di latte, i ima naglašeno mliječni i blago slani okus.
Chef Robert Perić gostima je efektno demonstrirao njene mogućnosti u različitim gastronomskim formama. Sve mlijeko dolazi is Istre, od Latusovih petnaestak stalnih kooperanata, a mjesečno će se proizvoditi minimalno tonu i pol mozzarelle.
Veći dio Latusove i Nikasove mozzarelle, koja se prodaje pod brandom Un Po Di, namijenjen je restoranima i hotelima, dok će se ponešto prodavati u Latusovim trgovinama i u nekoliko delikatesnih dućana u Hrvatskoj. Prva istarska mozzarella još je jedan dobar primjer pametnih inicijativa u proizvodnji artizanske hrane u Istri.