Michelin je u ponedjeljak je na promociji novog vodiča za Veliku Britaniju i Irsku, Hrvata Juricu Gojevića proglasio sommelierom godine. “Otkad je došao 2017, Jurica je pokazao strast, skromnost i detaljno znanje o vinima koja poslužuje u svom hotelu, olakšavajući gostima izbor svojim toplim pristupom,” objavio je Michelin na svom Twitter profilu. Jurica Gojević glavni je sommelier irskog luksuznog hotela Adare Manor u Limericku.
The Michelin Sommelier Award 2020 goes to our Head of Wines and Beverage, Jurica Gojevic! #MichelinStar20 #MichelinGuideGBI @MichelinGuideUK pic.twitter.com/MmBstzBJpd
— Adare Manor (@TheAdareManor) October 7, 2019
U Adare Manor došao je u studenom 2017. Iz Hrvatske je prvo bio otišao u Dublin, gdje je radio u uglednim restoranima poput Greenhousea. U Adare Manoru dobio je zadatak proširenja i osvježenja hotelskog vinskog podruma. U sedamnaest mjeseci Gojević je vinsku listu sa 350 povećao na 700 etiketa, među ostalim i draguljima poput Chateau Lynch-Bagesa 1945, Colaresa 1934 i Biondi-Santi 1968. Gojevićev talent, govore u Adare Manoru, značajno je poboljšao iskustvo gostiju njihova restorana The Oak Room, koji je u ovogodišnjem Michelinu dobio jednu zvjezdicu.
Our Sommelier Award 2020 goes to Jurica Gojevic @TheAdareManor in County Limerick.
— The MICHELIN Guide (@MichelinGuideUK) October 7, 2019
Since his arrival in 2017 Jurica has shown passion, humility and, above all, detailed knowledge of all the wines served in his hotel. His natural warmth puts customers at ease #MICHELINGUIDEGBI pic.twitter.com/KwjrG9iIYJ
Ove godine Gojević je promoviran u menadžera za vina i pića za cijeli resort. Kako je u veljači ispričao u jednom intervjuu, strast prema vinu usadili su mu vinari koje je kao dijete gledao kako rade. Proces ga je, kaže, fascinirao i poželio je naučiti sve o vinskoj industriji i proizvodnji vina. Kao tinejdžer je radio kao sezonski konobar na Jadranu, a onda otišao na luksuzni kruzer, gdje je prvi put zaradio poziciju sommeliera. Iz Hrvatske je kao i mnogi otputovao u Dublin, gdje je u Michelinovu restoranu započeo ozbiljnu sommeliersku karijeru.
U budućnosti, Gojević planira proširivati Adare Manorovu vinsku kolekciju i uvoditi nova uzbudljiva vina, među kojima su mu najzanimljivija prirodna vina. Gojevićev Michelin Sommelier Award za 2019. je fantastičan uspjeh i ohrabrujući primjer za profesionalce u hrvatskom restoranskom biznisu da se ozbiljnošću i radom može napraviti zavidna međunarodna karijera. Čestitamo.