Vina Galić primjer su komercijalne vinarije s vrlo dobrim proizvodima. Njihov je Sauvignon kontinuirano među najboljima u Hrvatskoj, njihova Graševina i Rose stalno su među najtraženijima u svojim žanrovima, dok Crni pinot spada među uspješnije hrvatske pokušaje s tom plemenitim sortom.
No, većina ambicioznih vinarija pokušava proizvesti vino koje će ih iz svijeta tržišnih vrijednosti odvesti u svijet apsolutnih vrijednosti, i koje će, kao takvo, dugotrajno redefinirati imidž i snagu branda te vinarije.
Vinima Galić i njihovu glavnom enologu Slavenu Jeličiću to je uspjelo s rizlingom Macerator iz 2015. godine, koji je tek nedavno pušten u prodaju, poslije dugog odležavanja u velikom drvu. Vino je macerirano i fermentirano u betonskim jajima, bez kontrole temperature.
Rizling Macerator veliko je vino ne samo u kontekstu maceriranih bijelih vina. Ono je veliko vino po sebi. Njegova je tekstura uzorno uljasta i elegantna, bez ijednog neizbalansiranih elementa. Njegova je struktura čvrsta, s puno dobre kiseline. U bouquetu se osjeti još puno tipičnih sortnih, cvjetnih i voćnih aroma, što nije karakteristično za sve oranže, dok se mirisi petroleja tek diskretno probijaju na površinu.
Okusi su vinsko voćni, s dosta nijansi bresaka, marelica, citrusa i tropskog voća. Aftertaste traje oko minutu. Rizling Macerator ispred sebe ima još barem dvadesetak godina života. Radi se o jednom od trenutno najimpresivnijih hrvatskih vina, koje smo, nažalost, prekasno probali da bismo ga stigli uvrstiti na listu prijedloga za Vino godine.
Gastropreporuka Ovo je vino za vrlo raskošnu hranu: gusja jetra, tartufi, sirevi poput stiltona, sushi s jeguljom ili masnom tunom, kulen od prave crne slavonske svinje, pršut poput bellote.