Santa Elisabetta motovunske obitelji Benvenuti u ovogodišnjem je izboru za Vino godine Kulta Plave Kamenice osvojila 96 bodova, što je čak 36 bodova više od najbližih pratitelja, Pjenušca Amfora obitelji Tomac i malvazije Sv. Jakov Giorgia Claija. Riječ je o jednoj od najuvjerljivijih pobjedničkih prednosti u sva naša tri izbora, za Restoran godine, Chefa godine i Vino godine otkako ih provodimo.
Santa Elisabetta u stanovitom je smislu predestinirana za pobjedu. Riječ je o iznimno ambicioznom projektu, koji je maksimalno afirmirao prednosti superiornog terroira o specifičnog položaja unutar terroira. Vjerojatno je nesporno da je motovunsko vinogorje jedno od dva najbolja područja za uzgoj terana (drugo je zapadna Istra). Santa Elisabetta najbolji je položaj unutar vinograda Nikole i Alberta Benvenutija, pa je stoga racionalno da su Benvenuti lansiranjem single vineyard etikete taj položaj pokušali pretvoriti u zasebnu dodanu vrijednost..
Vinogradarske su prakse, koliko je objavljeno, bile više nego brutalne, što uključuje čak 70 posto zelene berbe (dakle, 70 posto grožđa je bačeno) kako bi se pojačala koncentracija i čistoća preostalih grozdova. Postupci u podrumu bili su, pak, više pažljivi nego brutalni. Santa Elisabetta nije primila previsoku dozu novog hrasta, premda je u baricima provela dvije godine, niti je nabildana u staromodno vino koje se može žvakati, ali u kojem nije lako uživati.
Ona jest strahovito koncentrirana. Ali je, istodobno, svježa i na tragu elegancije.
Kažemo na tragu elegancije, jer je Santa Elisabetta strahovito mlada. Toliko mlada da nije mogla dobiti zlato na ovogodišnjim Decanterovim Svjetskim nagradama, budući da je riječ o još nerazvijenom vinu, koje treba početi piti za pet do osam godina. Santa Elisabetta uspješna je kombinacija velikih tanina, intenzivne, guste koncentracije, vrlo jakih sortnih aroma i okusa, i pametne upotrebe novog hrasta koji Santa Elisabetti daje samo okvir, lagano zadimljen, posve malo sladak, ugodno kremast ali koji ne definira njen karakter.
No, Santa Elisabetta puno je značajnija zbog afirmacije terana, nego zbog svojih organoleptičkih značajki. Sve do pojave Coronicina Gran Terana, teran se smatrao inferiornom sortom, što je ujedno najveća zabluda vinogradarstva i vinarstva u Istri. Moreno Coronica i Franko Cattunar postavili su temelje modernom teranu, kao vinu visokog stila. Zatim su došli Benvenuti, koji su sa svojim standardnim teranom osvojili sve najviše svjetske nagrade, pa Marko Fakin, koji je teranu dao iznimno snažnu crtu osobnosti i originalnosti.
Sada su, naposljetku, braća Benvenuti proizvela prvi blockbuster teran ikada, koji se po monumentalnosti može mjeriti s Barolom s jedne, ili klasičnim bordoškim cuveeima s druge strane spektra naših okusa. Teran je svakako, budućnost istarske, kao i cijele hrvatske vinske industrije, jer se radi o jednoj od naših najvažnijih autohtonih crnih sorti, koja stoji u istom redu vrijednosti s važnosti i s babićem, tribidragom i malim plavcem.
Osim što predstavlja značajnu prekretnicu u rastu terana, što afirmira Motovunsko vinogorje kao područje koje bi u zoniranju istarskih vinograda moralo zavrijediti status grand crua, Santa Elisabetta važna je i zato što se radi o doista prvorazrednom gastronomskom vinu.
Dosad smo je kušali uz prirodne partnere: bijele tartufe, crvenu govedinu i nešto manje crvenu srnetinu. Funkcionirala je jednako dobro kao velika vina iz Pijemonta i Bordeauxa. Glavni je problem Santa Elisabette, kao i nekoliko drugih naših vina sličnog značaja, što je zapravo nema. Proizvedeno je tek oko 1700 buteljki i stotinjak magnuma. Za pet ili šest godina, kad će Santa Elisabetta iz 2015. doseći svoj razvojni vrhunac, više je nitko neće moći probati. Što je golema šteta.
Santa Elisabetta spada među sasvim rijetka hrvatska vina, koja bi se trebala puštati na tržište osam do deset godina poslije berbe. No, neovisno od lamentiranja nad sudbinom premladih velikih vina, sasvim je nesporno da je Santa Elisabetta zaslužila naslov Vina godine.
Pravila izbora
U izboru za Vino godine Kulta Plave Kamenice sudjeluju profesionalci iz vinske industrije. Riječ je o sommelierima, wine buyerima i novinarima. Sami proizvođači vina ne sudjeluju u izboru za Vino godine. Svaki birač može glasati za pet vina. Prvo vino dobiva 10 bodova, drugo 8, treće 6, četvrto 4 ,a peto 2 boda. Ovo je konačni proizvod.