Skuhajte ovu jednostavnu verziju talijanskog klasika, i pokrili ste sve moguće ugljikohidrate, od tortilja preko riže do flatbreada i preprženog tosta. Kombinacija lisnatog povrća i graha ubija glad, jedan tanjur ovog ukusnog, zdravog jela punog zelenih, slatkih i dimljenih okusa, vjerojatno će biti dovoljno hrane za cijeli dan u karanteni, ali nema puno kalorija pa se slobodno opustite. I sačuvajte recept za ljeto, kad sve prođe.
Sastojci
Na srednje jakoj vatri zagrijte veliku tavu od gusa. Kruh s obje strane premažite maslinovim uljem. Prepržite kruh na tavi, povremeno ga pritisnite špatulom, mora postati hrskav i zlatno smeđ, za što će vam trebati oko minutu i pol sa svake strane. Izvadite kruh i ostavite sa strane.
Posudu za pečenje od gusa zagrijte na srednje jakoj vatri. U posudu stavite slaninu i stalno miješajući pržite dok se posmeđi ne pusti žlicu masnoće, trebat će oko 4 minute. Dodajte luk i pržite ga miješajući dok ne omekša i ne dobije zlatnu boju, oko 4 minute. Dodajte češnjak papriku, timijan, crvenu papriku i žličicu soli, pržite minutu ili dvije.
Dodajte kelj, pažljivo ga okrežite hvataljkom za salatu, da se pomiješa s lukom i začinima. Kad jedna tura kelja povene, dodajte još dok sve ubacite u posudu. Sa zadnojm turom kelja dodajte grah i vodu. Pojačajte vatru i pustite da sve krčka minutu ili dvije, da se grah zagrije a okusi povežu. Ako treba dodajte još soli.
Zelenje s grahom poslužite na tostu u plitkim zdjelicama, prije posluživanja pospite s još malo dimljene paprike.