Sve za ovo jednostavno elegantno jelo kojemu dodatnu dimenziju daju kremasta tekstura i karamelizirani češnjak, vjerojatno već imate u kuhinji. Ako vam se ne da namakati i kuhati slanutak i grah, možete koristiti konzerve. Važno je koristiti punomasno mlijeko, a u umak možete dodavati razno svježe začinsko bilje i lisnato povrće poput blitve ili rikule. Ne štedite na parmezanu, obavezno ga naribajte u zadnji čas, koristite neko intenzivno, aromatično vrhunsko maslinovo ulje, a ljutinu čilija prilagodite vlastitom ukusu.
Sastojci
U dubokoj tavi otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte češnjak, prerezanom stranom prema dolje, i pržite dok ne postane zlatnosmeđ, oko 1 do 2 minute. Dodajte mlijeko, slanutak s vodom u kojoj se kuhao, grah, timijan i muškatni oraščić. Pomiješajte da se spoji. Dobro posolite i popaprite. Kad se na rubovima pojave sitni mjehurići (ne smije provreti) smanjite vatru na najmanju i pustite da se krčka. Povremeno projmiješajte. Tekućina se mora zgusnuti, a okuse se povezati. Trebat će oko 15 minuta. Posolite i popaprite koliko treba.
Vilicom izvadite češnjak. Ostavite čepnjak da se ohladi dovoljno da možete raditi s njim. Pomoću vilice ogulite režnjeve, premažite kruh ili tost kuhanim češnjakm.
Ako više volite grah kao varivo, zgnječite malo graha u pire. Poslužite u zdjelicama, polijte s malo maslinova ulja, pospite ribanim parmezanom i s malo paprike ili čilija. Servirajte s prepečenim kruhom sa strane. Ako vam ostane graha, idući dan možete ga podgrijati na laganoj vatri. Umak će se zgusnuti ali grah i slanutak će biti isti ukusni kao prvoga dana.