Dan Brown, autor ultrabestselera Da Vincijev kod, odlučio je u Zagrebu promovirati svoj multimedijalni projekt Divlja simfonija. Radi se o slikovnici i o glazbenom djelu, kojeg je skladao sam Brown, inače profesionalni muzičar. Brown je uz Simfonijski orkestar zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, prvi put na svijetu izveo Divlju simfoniju.
A dok se nije bavio glazbom, gospodin Brown sa svojom je pratnjom neumorno obilazio zagrebačke restorane, ne pitajući za cijene. Nav chefa Tvrtka Šakote Browna se toliko snažno dojmio da je rekao ” Ovo je bilo najbolje jelo mog života.” Brown je procijenio da je Nav možda malo prejeftin, premda se radi o restoranu s najskupljim degustacijskim menijem u Zagrebu. Prije Nava, autor jednog od najčitanijih romana u povijesti književnosti posjetio je i Dubravkin put, gdje je kušao neke vrlo skupe plavce s Pelješca.
Dan Brown idealan je gost z zagrebačke restorane u vrijeme kad u gradu nema nikakvih turista.
Još nekoliko desetaka posjetitelja poput gospodina Browna, koji nemaju nikakva ograničenja u potrošnji, pomogli bi preživljavanju zagrebačkog fine dininga. No, uz pitanje kupovne moći, zagrebačka fine dining scena mora se suočiti i s vrlo ozbiljnim pitanjem identiteta.
Prije par dana, za barom jednog od zagrebačkih fine dininga, slučajno smo počeli razgovarati s Englezom koji već par godina živi u Zagrebu. Čovjek je postavio sasvim logično pitanje: “Okej, zagrebački vrhunski restorani jako su dobri. Ali, zašto su svi osim jednog potpuno isti?”