Novi vlasnici Orijenta nastavljaju s nizom poduzetnih i pametnih komercijalnih poteza. Pa su tako, baš uoči Fašnika, predstavili četiri krafne s posebnim okusima. Riječ je o krafni s pistacijama, krafni s kikiriki maslacom i ribizlima, krafni s kandiranom narančom i marcipanom i krafni s čokoladom i karamelom.
[adsense_content_v2]
Ova je ideja odlična, jer ljudi u ovo doba godine najviše kupuju krafne, pa je logično da je baš sada najlakše prodati i nove krafne. Osim toga, radi se o čistoj dodanoj vrijednosti: standardna Orijentova krafna s marmeladom od marelica košta 9 kuna, a nove krafne 14 kuna.
Šteta je međutim što krafne baš nisu fine, a ni dobro prezentirane. Dakle, u Orijentu u Petrinjskoj u plastičnu kutiju za dvije krafne nemilice su nam nagurali tri, što ne bi bilo važno da je riječ o krafnama bez kreme. Ovako su se, kao što je vidljivo na fotografiji, kreme s krafni pomiješale. A niti jedna slastičarna ne bi trebala željeti da joj kolači izgledaju kao čušpajz. No, to je manji problem.
Puno su veći problem okusi. Da na slijepom kušanju sami Orijentovi slastičari i vlasnici probaju krafnu s pistacijama, vjerojatno ne bi pogodili da je riječ o kremi do pistacija, jer ova blijedozelena krema nema baš nikakav okus,. Ona je neutralnija od Švicarske.
Zašto se to događa? Na veleprodajnom tržištu konditorskih proizvoda možete naći milijun različitih pasti od pistacije. Postoje jeftine, i vrlo skupe, koje zaista imaju snažan, prirodni okus po pistacijama. Krema s Orijentovih krafni nije napravljena od paste iz ove druge grupe.
Krafna s maslacem od kirikirija i ribizlom bila je ugodno osvježavajuća i kiselkasta po voću dok se kikiriki osjetio samo u tragovima. I Elvisu Presleyu trebalo bi barem pet grizova da postane siguran jede li svoj omiljeni namaz za sendviče.
Naposljetku, krafna od kandiranih naranči zaista jest imala okus po pravim narančama, no marcipan je bio žestoko pretežak, s neugodnim metalnim aftertasteom. Veliki smo obožavatelji marcipana, ali zaista ne znamo što se dogodilo s ovom Orijentovom kremom. Jesu li možda bademi užegli?
Dobra je vijest da su krafne bile pjenaste, prozračne i sigurno među najboljima u Zagrebu. No, definitivno ćemo se zadržati na konzervativnoj varijanti s marmeladom od marelica.