Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Osnivačica Sweet Laba Mirjana Špoljar dala nam je recepte za pincu, išlere i uskrsnu tortu

sweet-lab-uskrs

Nakon 26 godina slastičarke i mentorske karijere u Miamiju, Šangaju, Londonu, Parizu, Istanbulu, Budimpešti, Bangkoku, Tokiju, Dubaiju, Kuala Lumpuru, Singapuru i Vijetnamu glavna slastičarka zagrebačke Esplanade Mirjana Špoljar otvorila je Sweet Lab, privatnu školu slastičarstva namijenjenu profesionalcima, naprednim amaterima i entuzijastima početnicima. Na Esplanadinim menijma i u raskošnim kutijama za kućnu dostavu, slastice gospođe Špoljar već više od 15 godina obilježavaju zagrebačke blagdane. Stoga smo zamolili da s čitateljima Kulta Plave Kamenice podijeli tri svoja omiljena uskrsna recepta. Gospođa Špoljar predlaže klasičnu pincu, išlere i tortu od tamne čokolade i pistacija. 

Uskrsna pinca

Sastojci

  • 500 g glatkog brašna
  • 80 g maslaca
  • 80 g šećera u prahu
  • 3 žumanjka
  • 20 g svježeg kvasca
  • 10 g vanilin šećera
  • 1 limun, ribana korica
  • prstohvat soli
  • 50 g grožđica
  • mlijeko po potrebi
  • 0,5 dl ruma 

Svježi kvasac otopite u malo toplog mlijeka i dodajte prstohvat šećera pa s brašnom umijesite kvas. Ostavite na toplom da se udvostruči. Grožđice namočite u rum. 

Prosijte brašno pa u njega dodajte suhe sastojke, ribanu koricu limuna, žumanjke i maslac otopljen na laganoj vatri. 

Kad se kvas digne dodajte ga smjesi i s mlakim mlijekom umijesite glatko tijesto.  Tijesto ostavite na toplom da se diže.

Dignuto tijesto ponovno umijesite i podijelite u dvije jednake kugle. U sredinu svake kugle utisnite omekšale grožđice pa ponovno oblikujte u kuglu i ostavite na toplom mjestu da se diže oko 35 minuta.

Premažite razmućenim jajem, pomoću škarica u sredini zarežite 3 jednaka kraka i posipajte šećernim zrncima. Pecite 30 minuta u pećnici prethodno ugrijanoj na 170° C. Vrijeme pečenja zavisi o vrsti pećnice.

Išleri

Sastojci

  • 150 g oštrog brašna
  • 150 g glatkog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 40 g kakaa
  • 150 g čokolade za kuhanje 

Za kremu

  • 2 jaja
  • 1 žumanjak
  • 150 g šećera u prahu
  • 20 g gustina
  • 2 vanilin šećera
  • 120 g maslaca 

Umijesite prhko tijesto i ostavite ga 30 minuta u hladnjaku da se odmori. Odmoreno tijesto razvaljajte i izrežite okrugle oblike. Izrezane oblike pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 165ᵒC 5 minuta. Ohladite ih i umočiteu čokoladu otopljenu na pari.  

Napravite kremu. Sve sastojke osim maslaca pjenasto izradite i kuhajte na pari dok smjesa ne postane gusta. U ohlađenu smjesu dodajte maslac i izmiješajte da krema bude prozračna.

Pomoću slastičarske vrećice stavite kremu na disk od tijesta, poklopite drugim. 

Torta od tamne čokolade i pistacije

Sastojci

Za biskvit

  • 3 jaja
  • 80 g glatkog brašna
  • 80 g šećera kristala
  • 1 vanilin šećer
  • 0,5 dl biljnog ulja
  • 0,5 dl mlijeka
  • 30 g kakaa 

Marcipan

  • 150g marcipana
  • 50 g pistacija 

Krema

  • 3 žumanjka
  • 50 g šećera kristala
  • 3 dl mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • 20 g mljevene želatine
  • 0,5 l vrhnja za šlag
  • 100g čokolade u prahu
  • 20 g kakaa u prahu
  • 0,5 dl Cointreaua 

Glazura

  • 3 dl vrhnja za šlag
  • 200 g čokolade za kuhanje 

Pistacije nasjeckajte na sitne komadiće i umiješajte u marcipan.

Jaja, šećer i vanilin šećer miksajte dok ne dobijete gustu pjenastu smjesu. Dodajte mlijeko, u smjesu prosijte brašno i kakao. Na kraju dodajte ulje. Smjesu ulijte u kalup za torte i ispecite tanki biskvit. Ovaj biskvit je brzo pečen pa morate paziti da se ne presuši. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170ᵒC  5 minuta. 

Dok se biskvit hladi, u lonac stavite natrganu čokoladu, prelijte vrhnjem i zakuhajte, miješajte dok se čokolada ne rastopi i postane glatka glazura. Marcipan razvaljajte i izrežite na veličinu torte. Pečeni ohlađeni biskvit premažite s 2 žlice čokoladne glazure. Na čokoladu stavite marcipan. Na marcipan ćete staviti kremu.

Za kremu, mlijeko podijelite u dva dijela. Jedan dio zakuhajte s vanilijom, a u drugi stavite žumanjke i šećer. Kada mlijeko zakipi prelijte ga preko smjese sa žumanjcima i dodajte želatinu namočenu u malo hladne vode. Kuhajte još na laganoj vatri 1 minutu. Maknite s vatre i umiješajte čokoladu, kakao pa liker. Lagano umiješajte tučeno slatko vrhnje. Tako pripremljenu kremu izlijte na biskvit pa dobro ohladite. Ohlađenu tortu glazirajte čokoladnom glazurom.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

Osnivačica Sweet Laba Mirjana Špoljar dala nam je recepte za pincu, išlere i uskrsnu tortu

by Kult Plave Kamenice time to read: 3 min