Restoran Ruj, skriven u šumama blizu Sežane, otprilike 400 metara od talijanske granice, svijedobno je bio naš omiljeni gastro break na putu za sjevernu Italiju. Chef i vlasnik Peter Patajac jedan je od desetak najboljih slovenskih kuhara; Ruj zasluženo nosi Michelinov Bib Gourmand.
Ruj donekle gastronomski podsjeća na zagrebački Tač. Gospodin Patajec kuha vrlo originalna naizgled jednostavna, a zapravo sofisticirana jela od najboljih dnevno dostupnih sastojaka. Ruj ima tu stratešku prednost da povrće bere iz vlastitog vrta, koji se nalazi ispred restoranske terase.
Ručak u Ruju počeli smo inspirativnim ljetnim couvertom; kremom od pečenog mladog kukuruza s cherry rajčicama iz restoranskog vrta. Slijedila je tempura od dugačkih, slatkih zelenih feferona, u koju je chef Patajec pametno podmetnuo jedan toliko opako ljuti feferon, da smo se rasplakali. Tempura je bila tehnički savršena, hrskava, poluprozirna, grudičasta i posve nemasna. Feferoni rastu u zadnjem redu vrtnih gredica, lijevo od stepenica za terasu.
Poslije izvrsnih feferona probali smo pomalo medokritetski goveđi rep. Obožavamo rep i znamo koliko bogat okus mora imati. Nažalost, u mnogim restoranima u Hrvatskoj, Sloveniji i značajno ozbiljnijim gastronomskim zemljama, rep ostavlja dojam kao da su mu tijekom dugosatne pripreme isisali goveđi ekstrakt. Rujov je rep bio tehnički besprijekoran, sa želatinoznim mesom koje otpada s posve bijelih kostiju, ali mu je nedostajalo bogatstvo okusa.
Što smo sve zaboravili čim smo probali prvi raviol sa skutom i sitno nasjeckanim, mekano hrskavim medvjeđim butom koji je imao okus sličan jelenjem mesu, samo dublji i masniji. Patajčevi ravioli s medvjedom ulaze u usku konkurenciju za naše najbolje jelo mjeseca. I to u mjesecu u kojem smo pojeli ne baš malo genijalnih škampa vrhunske i oborite ribe. Ravioli s medvjedom dovoljan su razlog za dvosatnu do dvoipolsatnu vožnju od Zagreba do Sežane.
Rujova vinska lista izvrsna je u selekciji kraških i vipavskih vina. Cijene vina i dalje su ohrabrujuće niske. Pili smo žestoki, a opet uljudni Brandulinov bijeli, zapravo jantarni Cuvee iz 2018. i par čaša jako neobičnog, umjereno maceriranog ali zaista impresivnog Renčelova Sauvignona iz 2017. Obilan ručak u Ruju, s puno vina, platili smo 168 eura. Naručujete li jeftinija, a opet jako dobra vina poput Cigojevih, možete se, udvoje, prejesti i sjajno provesti za stotinjak eura.
Dol pri Vogljah 16, Dutovlje, Slovenija
HRANA 4/5 AMBIJENT ( terasa) 4/5 SERVIS 4/5 VINA 4/5