Ako niste bukirali stol za današnju večeru, ili vam restorani idu na živce, ili se još oporavljate od božićnih troškova, evo jednostavnog i korisnog prijedloga za savršenu kućnu večeru za Valentinovo, za koju ne morate potrošiti previše novca ni previše vremena. I u kojoj ćete uživati više nego u prigodnim menijima mnogih restorana
1.Za predjelo otvorite kamenice
Kamenice, prvo, zaista jesu afrodizijak. Ne radi se o legendi, nego činjenici da kamenice, osobito u ovo doba godine, sadrže višu koncentraciju dvije aminokiseline koje izazivaju jaču proizvodnju testosterona i progesterona. Podatak je potvrdilo više znanstvenih istraživanja u zadnjih desetak godina. Puno je važnije da su kamenice najfinije baš u kasnu zimu i u rano proljeće. Naposljetku, kamenice su jeftine. Deset do dvanaest kamenica ne smije vas koštati više od sto kuna, a dobit ćete genijalno predjelo za Valantinovo. Samo ih otvorite, i servirajte s dosta limuna i malo svježe mljevenog crnog papra.
2. Za glavno jelo ispecite teleće kotlete, pa skuhajte umak od jablanovača ili shiitakea
Teleći su kotleti prilično jeftino meso. Četiri kotleta u supermarketima možete dobiti već za 30 do 35 kuna. Kotlete ispecite na tavici, na jako vrućoj masnoći. Gotovi su čim se s obje strane ozbiljno zasmeđe. Zaista je esencijalno da se masnoća počne dimiti, prije no što u nju spustite kotlete. Mi koristimo mješavinu maslinova ulja i maslaca, ali i obično ulje dobro će funkcionirati.
Za klasični, francuski bijeli umak od gljiva, treba vam tek petnaestak minuta. Oko dvjesto grama gljiva stavite, opet, na vrlo vruću masnoću, pa čim posmeđe izvadite iz tavice. Zaitm u istu, ali nipošto vruću masnoću, dodajte malo vrlo sitno nasjeckanog luka i pancete, pa nakon par minuta kad sve nježno zažuti, vratite gljive. Zalijte s deci vina, i čim vino ishlapi, dodajte dva decilitra punomasnog vrhnja (nikakvo vrhnje za kuhanje ne funkcionira). Smanjite temperaturu, pa prokuhajte dok se umak lagano ne zgusne. Na kraju možete dodati par kapi limunova soka i nešto limunove korice. Prije posluživanja, umak pospite sitno sjeckanim peršunom. Ovdje je ključno da koristite gljive s okusom. Preporučili bismo jablanovače, koje su široko dostupne u supermarketima aliiI na zagrebačkim tržnicama: 200 do 250 grama koštat će vas oko dvadeset kuna. Toliko stoji i dvadesetak dekagrama svježih shiitake gljiva. Ako, pak, nema ni jednog ni drugog, kupite smeđe šampinjone, koji su bitno aromatičniji od bijelih. Uz kotlete i umak od gljiva možete servirati blanširani mladi špinat, blitvu ili čimule, a ako vam baš trebaju ugljikohidrati, skuhajte krumpir, celer i karfiol, pa napravite, opet sa slatkim vrhnjem ali uz dodatak maslaca, što glatkiji pire.
3. Desert
Budimo realni, gotovo da ne postoje kolači koji se mogu relativno brzo ispeći. Stoga za desert predlažemo neki od premium sladoleda, od Haagen Daasa do Maxima (kutije koštaju oko pedeset kuna), kojeg ćete ukrasiti s dvije ili tri maline (ili jagode, ako vam je baš stalo do valentinovskih običaja), te ga pojačati s kap ili dvije ruma, whiskya, konjaka ili gina.
4. Pjenušac
Naš je ultimativni izbor Tomčev Rose, koji košta stotinjak kuna. No za pola te cijene možete kupiti slatkasti ali zaista solidni Mladinin ružičasti Poy, a za par kuna više vrlo pitki prosecco ili korektnu cavu, poput Freixenet Rosada.