U subotu navečer Marjan Simčič, neupitno najvažniji vinar s ovih prostora, i njegova supruga Valerija odveli su nas na večeru u Aquila d’Oro , obiteljski restoran u Colliu. Smješten kraj jedne od vinarija velikog Silvia Jermanna, nekoliko minuta vožnje od slovenske granice u kaštelu Trussio sagrađenom 1257, Aquila d’Oro restoran je visokog stila, u kojemu samo stare drvene grede i terazzo pod podsjećaju na asketskiju prošlost. Sve ostalo, od porculanskih golubica i kopuna u sali do spektakularne terase uokvirene čempresima s pogledom na Brda, odaje mjesto starinskog ladanjskog ugođaja.
Kad smo u subotu navečer ušli u Aquila d’Oro, u kaminu je veselo pucketala vatra, dok se ispred našeg stola vitrina savijala pod teretom starih i vrhunskih jakih pića, uključujući Macallan iz 1959. i Armagnac iz 1964. Prije večere natočili su nam uobičajeno fenomenalni Bollingerov Grande Annee iz 2005. Obitelj koja vodi Aquila d’Oro, prostor je kupila i obnovila 1969. a posljednjih godina kuhanje je potpuno fokusirano na lokalne sastojke. Na tanjurima nas je dočekao meni s jelima koja podsjećaju na tradicionalnu kuhinju tog kraj. Za svako povrće naglašeno je da je ubrano istog jutra. Hrana u Aquila d’Oro jednostavna je, precizna i ultralokalna. Taj lokal spada u one restorane koji ne samo da peku svoj kruh, nego proizvode i svoj maslac. Riža za rižoto uzgaja se na polju ispod terase kaštela. Jela se poslužuju u obiteljskom porculanu, tanjurima iz 19. stoljeća, napravljenima u radionicama u Limogesu za suprugu Napoleona III. Eugenie de Montijo.
Obiteljsku zbirku stvarao je, kupujući na aukcijama, otac današnjeg vlasnika. Od niza jela što smo ih kušali, osobito dobar dojam ostavili su juha od krumpira i kelja parfimirana inćunima, s mladim maslinovim uljem, te uzorno skuhani rižoto sa zimskin povrćem. Šarmantan završetak bili su mirisni domaći linceri. Simčičeva srednje stara vina, poput Rebule Opoka iz 2009. sjajno su se slagala sa zaista jako dobrim lokalnim kuhanjem. Večeru smo, naravno, zavrsili 53 godine starim, još svježim i jako plemenitim Armagnacom i mirisnim domaćim lincerima, štrudlicama i konfetima.
AQUILA D’ORO