Big Peat je whisky iz serije miješanih regionalnih maltova, koju su nedavno uvezle zagrebačke Fine stvari. Big Peat u regionalnim škotskim maltovima predstavlja Islay, otok poznat po žestoko zadimljenim whiskyima. Peat je treset na kojem se može sušiti slad za whisky. Big Peat napravljen je od četiri vrlo poznata malta: Ardberga, Caol Ile, Bowmorea i Port Ellena: zadnja je destilerija zatvorena prije dosta godina. Na masterclassu posvećenom Big Peatu koji se održao u sklopu Whisky Faira Zagreb, ljubitelji whiskya mogli su kušati sva ova četiri malta te, naravno, i sam Big Peat.
Big Peat sadrži oko 40 ppm-a (parts per million, mjerna jedinica za zadimljenost whiskya). Najzadimljeniji whisky na svijetu trenutno je Bruichladdach Octomore, kojem je izmjereno čak 169 ppm-a, i to na skoro šezdeset posto alkohola. Radionicu Big Peat: Dekonstrukcija-miješanje-stvaranje, vodio je Tomislav Ruszkowski. Na kraju masterclassa svi su sudionici mogli izmiješati vlastitu verziju Big Peata.