“Dakle, Nicolas François trebalo bi svakako pretočiti u karaf,” preporučuje Eric Buiron, direktor prodaje Billecart Salmona i poznati francuski sommelier, koji je radio u nizu restorana s Michelinovim zvjezdicama, uključujući i onaj u raskošnom Grand Hotel Intercontinentalu u Parizu. “Karaf omogućuje aromama u Cuvee Nicolas Françoisu da se delikatno razotkrivaju, te omekšava mjehuriće. Zanimljivo je da se boja vina pojačava dekantiranjem.”
Nicolas François Billecart iz 2002. godine najbolje je ocijenjeni šampanjac u 2016. britanskom magazinu Decanteru: Decanterovi suci dodijelili su mu čak 99 bodova, samo jedan manje od savršenog rezultata. U zadnjih smo šest ili sedam mjeseci imali prigodu i zadovoljstvo uživati u ovom fantastičnom vinu u vinoteci Svijet vina, budući da Acrobat Dine Kušena, koji je vlasnik te vinoteke na Prisavlju, već dulje vrijeme uvozi Billecart Salmon .
Cuvee Nicolas François nazvan je po utemljitelju ove ugledne šampanjerije iz Mareuil sur Aya, osnovane 1818. godine: o renomeu Billecart Salmona dovoljno govori činjenica da ga Hachette u svojim godišnjim vinskim vodičima svrstava u drugi rang najboljih šampanjerija uopće, odmah iza Kruga i Salona.
Cuvee Nicolas François sastoji se od 60 posto crnog pinota i 40 posto chardonnaya. Vino je ekscentrično snažno, neobično masivnog tijela za šampanjac, ali i savršeno elegantno: kombinacija intenziteta, egzotičnih i moćnih aroma (od manga i bergamota do pečenih lješnjaka) i potpune, skoro savršene zaokruženosti, donijela mu je tih famoznih 99 bodova. Gospodin Buiron drži kako Nicolas François predstavlja logičnu ekstenziju najboljih značajki Billecartova stila.
Kad smo ga upitali kako gleda na to vino, u usporedbi s drugim klasičnim šampanjcima iz luxury cuvee ranga, poput Cristala i Perignona, odgovorio je kako je François Nicolas vino izrazite kompleksnosti i svježine. Billecart Salmon, vinarija koja je u Hrvatskoj prisutna već dugo godina, čiji suvlasnik Denis Billecart Salmon redovito posjećuje našu zemlju, u zadnjih je nekoliko godina doživjela značajan komercijalni uzlet. Billecart danas prodaje gotovo dva milijuna boca.
Uveo je i neke netipične linije poput Sous Bois, šampanjca proizvedenog u drvetu: Billecart se sve do Sous Bois nikada nije upuštao u korištenje hrastovih bačvi. Buiron drži da se tu ne radi o bitnoj promjeni stila, nego o jednom proizvodu koji je, kako kaže, odlično prošao na tržištu. Šampanjac je, neovisno od pojedinih brandova koji konstantno povećavaju prodaju, već godinama u povlačenju. Prosecco je na svjetskom tržištu definitivno prestigao šampanjce; danas se već može govoriti o skoro 400 milijuna prodanih boca prosecca godišnje. Billecartov direktor prodaje pokazao je prilično puno razumijevanja za svjetski trijumf prosecca: “Proizvođači prosecca odradili su golemi marketinški posao u vrijeme kad se svijet suočavao s najvećeom ekonomskom krizom unatrag dugo vremena. Uspjeh prosecca svjedoči o različitostima u industriji pjenušavih vina. Međutim, šampanjac mora inzistirati na ekskluzivnosti i vrhunskoj kvaliteti. Šampanjac je samo jedan, što se mora dokazivati beskompromisnom kvalitetom.”
Premda Billecart Salmon spada među Grande Marquees, dakle u konzorcij klasičnih, davno etabliranih šampanjerija, gospodin Buiron vrlo je otvoren prema growers champagne pokretu: “Momci koji to rade pokazuju različitosti u samoj Champagni. Oni svojim vinima svjedoče o različitim ali prepoznatljivim terrorima unutar Champagne.” Billecart Salmon jedna je od relativno rijetkih vrhunskih francuskih i svjetskih vinarija, koje su kontinuirano prisutne na hrvatskom tržištu. Baš zbog te stalne prisutnosti, kod nas nije osobito teško nabaviti Cuvee Nicolas François iz izvrsne 2002. godine. Radi se uistinu o jednom od najboljih šampanjaca na svijetu.