Europska komisija dala je vinskoj industriji EU godinu dana da sama smisli način informativnijeg označavanja sastojaka i nutricionističkih specifičnosti vina na etiketama, piše Decanter. Komisija u novom izvještaju zaključuje da vinari, kao i drugi proizvođači hrane i pića, trebaju kupcima dati podrobnije informacije o svom proizvodu, ali smatra da to mora biti dobrovoljno i da je najbolje da rješenje nađu oni sami, jer je vino specifičan proizvod. Označavanje sastojaka i nutricionističkih svojstava je, naravno, sporna tema u vinskom svijetu, posebno ideja o označavanju kalorijske vrijednosti. Alkoholna pića s više od 1,2 posto abv imaju pravo na izuzeće od propisa o deklariranju, što znači da se na njim ane mora navoditi koliko imaju kalorija, hranjivih tvari ni od kojih su sastojaka, osim ako ne sadrže alergene. Kako bilo, vinari sada imaju godinu dana da daju svoj prijedlog označavanja. Povjerenik Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis pojasnio je da izvještaj Komisije ne navodi “nijedan objektivni razlog za opravdanje izostanka liste sastojaka i nutricionističkih informacija s (deklaracija) alkoholnih pića.”
Neki vinari i trgovci podržavaju isticanje kalorijske vrijednosti na vinima,posebno u Velikoj Britaniji koja je i inače među predvodnicima u deklariranju hrane i još će barem dvije godine biti članica EU. Drugi zagovaraju da se takve informacije o vinima objave na internetu radije nego da se ističu na etiketama. Posao koordiniranja rješenja među europskim vinarima pada na Igancija Sancheza Recartea, glavnog tajnika udruženja Europskih vinara CEEV, koji je objavio da prihvaća odgovornost. Zanima nas što vi mislite.