Jedan od najpoznatijih sarajevskih i bosanskohercegovačkih restorana 4 sobe gospođe Safije, bavi se neobičnim interpretacijama bosanske i drugih kuhinja iz regije. Njihova jela čine se kao da su inspirirana rock and rollom i književnošću, barem ako je suditi po imenima poput Norwegian Wood, Purple Rain, Starac i more ili Velo misto.
Ovaj ultrapopularni kulinarski projekt gostovat će u Velom mistu u subotu 1.travnja. Hotel Park, jedini veći splitski hotel s pravih pet zvjezdica koji je ove godine počeo organiziriati niz pametnih gastronomskih događanja, domaćin je Safijinim sobama. Parkov chef Nikola Eterović lani u studenom gostovao je u Sarajevu.
Sarajevski su chefovi za Splićane su pripremili eklektični meni, koji bi trebao precizno odražavati glavne značajke kuhanja u 4 sobe gospođe Safije. Večera će početi dimljenom neretvanskom crvenom pastrvom posluženom s kavijarom i kremom od hrena i jabuka.
Slijedi tartarski biftek serviran s juhom od goveđeg repa i dimljenim vlašičkim sirom, pa hercegovačka palenta sa suhom jaretinom, tartufima i jajem kuhanim u sous videu. Za glavna su jela predviđeni file ramskog smuđa i dvadeset sati kuhana janjetina s emulzijom od češnjaka. Safijina će splitska večera, prirodno, završiti baklavom, u bogatom društvu slatkog kajmaka i kreme od pistacija.
Osim ove lukulovske večere, u Parku će se idućeg petka 31.ožujka održati radionica tradicionalne bosanke kuhinje, koju će voditi chef Nihad Mameledžija. Na toj popodnevnoj radionici Dalmatinci će moći naučiti kako se zapravo pripremaju baklave i bureci: sudionici radionice svoje će uratke ponosno odnijeti kući. Kulinarska suradnja Splita i Sarajeva doima se i gastronomski zanimljivom, i društveno dobrodošlom .