Ako ste gledali dokumentarac Somm, vjerojatno ste pomislili kako kandidati za titulu Master Sommeliera ulažu nadljudski mentalni napor i trening u pripremu za ispite. To je sada dobilo i znanstvenu potvrdu. Od prvog pogleda na etiketu na boci do analiziranja vina u ustima, kušanje vina “aktivira strahovit raspon senzornih, motornih i centralnih moždanih sistema”, tvrdi Gordon Shepherd s Yalea, jedan od vodećih američkih neurologa. U knjizi Neuroenology: How the Brain Creates the Taste of Wine, Shepherd ide tako daleko da tvrdi kako kušanje vina angažira mozak više nego ijedna druga ljudska aktivnost, uključujući sviranje, slušanje glazbe i rješavanje matematičkih zadataka. Shepherd u knjizi istražuje složene neurološke procese koji omogućavaju kušanje, analizu i uživanje u vinima. Tih procesa je na desetke, od vizualnih do kompliciranih pokreta čeljusti, jezika, dijafragme i grla.
Molekule vina, piše Shepherd, stimuliraju stotine receptora okusa i mirisa i šalju okusni signal mozgu koji pokreće golemu kognitivnu aktivnost: prepoznavanje uzoraka, memoriju, procjenu vrijednosti, emocije, užitak i tako dalje. Znanstvena studija na kojoj se temelji knjiga objavljena je u rujnu 2016. u časopisu Frontiers in Human Neuroscience journal. Studija je postala poznata u javnosti zbog otkrića da Master Sommelieri moraju biti toliko mentalno utrenirani i spremni da bi položili zahtjevne ispite, da dijelovi njihova mozga u procesu postaju doslovno fizički jači.