Prije no što smo u četvrtak ondje ručali, dobili smo tri kontradiktorna izvještaja o najnovijem zagrebačkom burgeraju, 50 A Burger&Champagne Baru u Vlaškoj 17, koji se u glavni grad preselio s Hvara. Prvi naš izvjestitelj, jedan do najtalentiranijih zagebačkih chefova, bio je neobično entuzijastičan. Kazao je kako je riječ o možda najboljem burgeru u gradu. Pohvalio je rahlost mesa, kvalitetu gusje jetre na burgeru s tartufima i krumpiriće s plavim sirom. Nekoliko dana kasnije, dobili smo mail gotovo uznemirujućeg sadržaja, od ljudi koji nisu profesionalci ali često jedu u restoranima:”Ovo je grozno, meso je žilavo i žlundravo, pecivo je suho…” piše u tom mailu, koji još čuvamo. Naposljetku, u srijedu nam je jedan barmen kazao kako je burger dobar, ali je pecivo zaista suho. Naši su dojmovi negdje između, s dosta razloga za kritike.
U četvrtak smo, naime, naručili mediteranski burger (48 kuna), s rukolom, karameliziranim lukom, gorgonzolom i kremom od smokava i luka, te Philly Cheesesteak sendvič (50 kuna). Sama pljeskavica bila je dobra, premda ne baš rahla. Karamelizirani luk vrlo fin, rukola uglavnom okej, a salsa caliente koju su nam servirali sa strane, zaista izvrsna. Međutim, pecivo je bilo potpuno nejestivo. Doslovno, skoro cijeli gornji i veći dio donjeg dijela peciva, morali smo ostaviti na stolu, naprosto zato što je bilo ili nedopustivo staro ili smrznuto.
Znate, naravno, kako izgleda stari bijeli kruh u presjeku, kada se usred normalih dijelova tijesta počnu pojavljivati snježnobijeli suhi čvorići koji nepogrešivo signaliziraju ustajalost. Baš je takvo bilo pecivo našeg mediteranskog burgera. Ovdje se ne radi o tehničkoj pogrešci koja se može desiti baš svakom lokalu, nego naprosto o lošoj i jeftinoj nabavi što je poslovna odluka, ili o korištenju starih zaliha, što je još gore. Osim toga, i velika šnita one najgore rajčice iz staklenika, vjerojatno nizozemskog porijekla, koja ima okus po vodi i teksturu pijeska, govori o nepažnji pri izboru temeljnih sastojaka za burger, što je posve neobično za lokal koji istodobno servira kvalitetnu gusju jetru.
Ove dvije logističke, dakle namjerne pogreške, zasad su diskvlificirale 50 A Burger&Champagne Bar iz zagrebačkog svijeta dobrog street fooda.. Pomfrit je, međutim, bio usitinu vrlo fin, dok Philly Cheesesteak sendvič nije bio loš. S druge strane, 50 A Burger&Champagne Bar je valjda jedino mjesto u Zagrebu, kojem takve pogreške možemo oprostiti . Prvo, ljudi imaju bolju šampanjsku listu od većine hrvatskih restorana, koja uključuje vrlo dobri Collard, Picard na čaše za 70 kuna i izvrsni Serge Mathieu za 90 kuna. Na listi imaju i Krug , kao i Armand de Brignacov Ace of Spades, što je dug pokušaju evociranja atmosfere u hip hop klubovima. Pivska je lista također iznimno zanimljiva, te uz Sierru Nevadu i Samuel Adams uključuje Estrellino pivo dizajnirano za hranu, što ga je potpisao Ferran Adria. Pivo zaista ide sjajno iz burgere, mnogo bolje nego kad se pije samo.
U 50 A Burger&Chamapagne Baru drže i solidne koktele, a posluga je gotovo fenomenalna, uvjerljivo najbolja među svim street food lokalima u Zagrebu. Crnokosa djevojka, koja se zove Ivana neobično je brza, uljudna i razumije se u sve što toči za šankom. Željeli bismo vojsku takvih konobarica i konobara u centru Zagreba, ili bilo gdje na moru. Atmosfera je definirana glazbom koja u prvom trenutku djeluje preglasno, ali se naviknete za petnaestak minuta, pa opušteno uživate u rapu, šampanjcu ili koktelima. 50 A Burger&Champagne Bar važan je doprinos gradskoj sceni malih lokala za izlaske i brzu hranu. No, zaista bi morali poboljšati pojedine elemente svojih burgera, jer su pogreške preočigledne, pomalo iritantne i zapravo nepotrebne.
50 A BURGER & CHAMPAGNE BAR
Vlaška 17, Zagreb
HRANA -3/5 AMBIJENT 4/5 SERVIS +4/5
kreditne kartice Visa, Master