Industrija plutenih čepova i raznih njihovih nadomjestaka u velikom je povratničkom naletu. Niz istraživanja tvrdi kako je ooasnost od TCA u čepu smanjena na promilsku razinu, a pojedine europske vinarije, koje su već bile prešle na navojne čepove, vraćaju se plutenim čepovima jer tako žele restorateri i hotelijeri. Naposljetku, tvrdi se kako je DIAM, high tech proizvod koji izgleda kao klasicni čep, posve imun na TCA. Kako bismo se uvjerili u točnost ove globalne plutene reklamne ofenzive, odlučili smo voditi Dnevnik pokvarenih čepova. Naši rezultati pokazuju da stanje nije bolje nego prije, i da tvrdnja o većoj sigurnosti prirodnih čepova zasad nažalost, pripada svijetu alternativnih činjenica. Mjesečno, naime, otvaramo oko stotinjak buteljki vina, desetak više ili manje U travnju smo naletjeli na sedam teških slučajeva pokvarenih čepova, koji su vina učinili potpuno neupotrebljivima, što iznosi iznimno visokih sedam posto. Oduzmemo li od tih stotinjak boca one koje su začepljene screwcapom, postotak pokvarenih čepova bitno je veći. Dnevnik pokvarenih čepova nastavljamo u svibnju.
Pokvareni čepovi u travnju
Kao što se vidi, riječ je o vinima iz različitih regija, iz različitih godišta, od različitih dobavljača, kojima je zajednički jedino TCA. I činjenica da su morala završiti u sudoperu.