Budući da smo ovih dana baš dobro raspoloženi, ovu recenziju počinjemo dobrim stranama zagrebačkog Bešteka, ugodno uređene zalogajnice s ne baš ugodnim pogledom na Branimirovu cestu i željezničku prugu. U Bešteku smo, dakle, pojeli sasvim korektnu pljeskavicu špikanu sirom, i svježe narezanu salatu od rajčica. Oba jela priprema profesionalni kuhar ili netko tko se tehnički razumije u kuhanje, jer je pljeskavica bila optimalno pečena i zaljućena, a rajčica narezana na posve jednake komade. Kruh je bio topao i guste, dobre teksture.
Vinska karta neobično je korektna za lokal u kojem ni jedno jelo ne košta više od 50 kuna: Cornonica, Matošević, Medea, Iločki podrumi, Galić i Korak samo su neke od vinarija čije se buteljke toče na čaše. Među pivima ističe se bezglutenski Brewdog. Medđ dobre Beštekove strane svakako još spadaju aktivno i pametno nastupanje na društvenim mrežama i simpatičan konobar.
Loše se strane odnose na jelovnik, koji je među najdosadnijima u Zagrebu. Primjerice, usred sezone jagoda i trešanja, u Bešteku pripremaju nužno smrznute okruglice sa šljivama. Na plus 29 i više, u Bešteku i dalje kuhaju grah s kobasicom, ali zato nema ni jedne salate kao cijelog jela, osim Cezarove salate s piletinom.
Vrhunac dosadnog i posve vansezonskog menija predstavljaju jela poput svinjskog ili pilećeg bečkog i prženih lignji. U uspješnim zalogajnicama takvog ranga cijena, poput Budweisera, ipak se mnogo više trude oko raznolikosti menija; i ondje drże lignje, ali i bar pet šest zanimljivih jela. Beštek je zasad zgodan pokušaj s dobrim osjećajem za mikromarketing i solidnim ukusom za vina. Predstoji im ozbiljan i težak rad na jelovniku, koji mora spojiti žanrovski imperativ niskih cijena s kakvom takvom atraktivnošću i sezonskim karakterom ponude.
BISTRO BEŠTEK
Crvenog križa 31, Zagreb
HRANA +2/5 AMBIJENT 3/5 POSLUGA 3/5