Uoči glavne sezone putovanja, američki lifestyle magazin Wine Spectator objavio je zanimljiv članak o zdravstvenim prednostima uživanja u alkoholu dok smo na putu. WS tvrdi kako je alkohol osobito koristan u zemljama s nižim higijenskim i zdravstvenim standardima jer, primjerice, kiselina u vinu brani organizam od bakterija poput listerije, E-collija, pa čak i u Hrvatskoj masovno prisutne salmonele.
Wine Spectator pritom citira britanskog znanstvenika Richarda Conroya, koji kaže da nas konzumiranje vina, ali i žestokih pića poput tekile uz ručak ili večeru, štiti baš od salmonele. WS navodi i istraživanja iz 2004. koja su pokazala da kožice, peteljke i koštice grožđa ubijaju E colli pa čak i stafilokok. Ključno je, međutim, da se vino pije uz hranu, ili odmah pošto ste pojeli. Još se dodaje da vina s više alkohola efikasnije uništavaju bakterije od niskoalkoholnih vina. Wine Spectator u svakom broju već godinama objavljuje članke o korisnom učinku alkohola na zdravlje, naprosto zato što je taj magazin pod snažnim utjecajem lobista vinske industrije i industrije žestokih pića. Svejedno, veseli pročitati da je piti zdravo.