Naša redovita polugodišnja lista najboljih hrvatskih chefova(konačnu ćemo godišnju listu objaviti u prosincu) ne može, naravno, reflektirati potpuno stanje u hrvatskoj restoranskoj industriji. Dobar je dio restorana na obali proradio tek u kasno proljeće, pa zato na ovoj listi nema kuhara iz Dalmacije poput Zirojevića, Udovičića i Sanjina, koji bi svakako konkurirali za hrvatski top ten. Ova je lista naprosto odraz stanja na gatronomskoj sceni u prvih šest mjeseci.
Novi Šakotin restoran postavlja sasvim nove hrvatske standarde kad je riječ o koncipiranju fine dininga, te se ozbiljno približava pravoj visokoj kuhinji. Večernji degustacijski jelovnici suzdržano su spektakularni, dok je hrana za ručak čista, srčana i drukčija no u većini domaćih restorana: burger od divljači je jako, jako dobar.
Skoko ostaje jedini dosljedni protagonist visoke kuhinje u Hrvatskoj, ako modernu visoku kuhinju definiramo kao istraživanje i uspješnu realizaciju krajnjih mogućnosti pojedinih sastojaka. Sve ono što je Skoko kadar napraviti sa svojim, često podcijenjenim ribama, zaista je fenomenalno.
Pelegrinijeva dominacija hrvatskom restoranskom scenom gotovo da je nezabilježena u cijeloj povijesti našeg ugostiteljstva. Pelegrini već nekoliko godina u svim važnijim izborima osvaja titulu restorana godine. U lanjskom izboru Kulta Plave Kamenice, u kojem su glasovali isključivo profesionalci, Pelegrini je pobijedio s četrdesetak bodova razlike u odnosu na drugoplasirani restoran. Budući da je gospodin Štefan jedini Pelegrinijev mastermind, logično je da on, dok god Pelegrini bude funkcionirao na sadašnjoj razini, mora biti u najužem vrhu svake liste najvažnijih hrvatskih chefova.
Jedina hrvatska Michelinova zvjezdica automatski kvalificira chefa Đekića u gornji dio izbora najboljih domaćih kuhara. Ovog smo se svibnja uvjerili koliko je hrana u Monteu hedonistička, precizno pripremljena i atraktivno prezentirana.
Otkako se pridružila Dubravkinom putu, u ovaj klasični zagrebački restoran vratila se ozbiljna gastronomija. Priskina kombinacije jednostavne, ali izrazito sezonske hrane za ručak i fine dininga za večeru, skupa s njenom sjajnom tehnikom i prilično beskompromisnim stavom kad je riječ o svježini i kvaliteti sastojaka, uvrstili su Dubravkin put među najvažnije hrvatske restorane.
Uzorna radna etika, puno talenta, stalna želja za učenjem i ispravna procjena kretanja trendova na hektičnoj zagrebačkoj restoranskoj sceni, pomogli su Goranu Kočišu i njegovom partneru sommelieru Ivanu Jugu, da u samo pola godine Noel od gastrotainmenta odvedu u čisti fine dining, jedan od najboljih u Zagrebu i Hrvatskoj.
Ana Grgić u svom sad već petogodišnjem mandatu nikad nije bolje kuhala, i nikad nije bolje vodila Esplanadine kuhinje. Glavni restoran najboljeg zagrebačkog hotela, Zinfandel’s, sada je dobar do odličan, dok je Le Bistro pouzdan i vibrantan.
Tehnički vjerojatno najbolji hrvatski kuhar, Vella i od posve jednostavnih, bazičnih jela iz mikrokuhinje malog bistroa blizu Cvjetnog trga, izvlači izvanredne okuse. Stalne promjene menija, uvođenje novih formata popularne hrane i nepogrešivi osjećaj za elemente koji čine dobar brzi ručak, pretvorili su Oranž Streets u jedno od najpopularnijih mjesta u Zagrebu.
Okej, Andrej Barbieri, za kojeg držimo da je jedina stvarna hrvatska kuharska zviejzda, u svom novom restoranu namjerno kuha ispod razine onoga što smo jeli u Bevandi. No, Barbieri je usmjerio zagrebački restoran tako da bude masovno prihvaćen, u čemu je savršeno uspio. Sam Barbieri provodi iznimno puno vremena u kuhinji, brine se oko nabave, mijenja menije i čini većinu gostiju sretnim i zadovoljnim. A katkad se u Barbieri’s doista može pojesti i hrana najvišeg ranga, poput jedne fantastične fiorentine , u kojoj smo uživali prije dva mjeseca.
Mladi Filip Horvat podjednako je dobar i kada priprema naizgled bazična jela poput burgera od tune, i kada se igra s vrlo ozbiljnim, bogatim okusima, kao u tartaru od srnetine s jusom od srne. Ab Ovo već je više od godinu dana iznimno uspješan, a Horvat je na putu da postane jedan do najrelevatnijih hrvatskih chefova.