Meksička Corona desetljećima figurira kao globalni simbol ljetnog piva: niskoalkoholna, osvježavajuća, super se slaže s limunom i limetom. Corona, koja je toliko popularna da je u Cancunu izgrađen Coronin muzej, ima samo dva ozbiljna problema. Prvi je što je prilično bezokusna, a drugi je što se uopće ne može piti bez limuna. Corona bez kriške citrusa spada među najbeskarakternija piva na svijetu. Drugi model ljetnih piva, osobito uspješan unatrag nekoliko godina, jesu radleri, osvježavajući napitci s nešto umjetnih voćnih aroma i još ponešto piva. No, ako se odmaknemo od ovih zapravo nepitkih krajnosti, lako je pronaći niz vrhunskih piva koja sjajno funkcioniraju na plus trideset. Evo našeg izbora.
Ovo klasično trapističko pivo i jedno od najboljih piva na svijetu u svim kategorijama i u svim izborima i ocjenjivanjima, sjajno funkcionira po velikim vrućinama iz dva razloga. Posve je suho, baš poput klasičnog Sancerrea, i nije odveć alkoholno pa ga se može puno popiti. Orval je uisitinu jedinstvena kombinacija elegancije, svježine i prebogatog okusa. Dom Perignon industrije piva.
Novi Pozoj toliko intenzivno miriše po citrusima i ima okus po grejpu, da upravo priziva ljetne vrućine. Ovogodišnji se Pozoj prilično razlikuje od lanjskog, ali je i dalje izvrstan.
Saison je najkompleksnije, najelegantnije i najbolje pivo koje se proizvodi pod bilo kojom hrvatskom etiketom. Ovdje smo ga stavili ispod Pozoja, zato što Saison ipak ne posjeduje tako naglašenu svježinu kao vodeći brand Zmajskog.
Uspijete li kušati točeni Blanche, uvjerit ćete se da se vjerojatno radi o najukusnijem i najkarakternijem pšeničnom pivu u široj distrbuciji (koje izvrsno ide uz laganiji roštilj). Boce znatno zaostaju.
Baltazar je zgodan mali lager s već maniristički atraktivnom etiketom. Solidni lageri po ljeti mogu biti ugodni i korisni. A hrvatskom je tržištu baš trebao korektan, svježi i nimalo bezokusni lager.