Roštilj je toliko puno više od pečenja mesa na otvorenoj vatri. Roštilj su okupljanje, zajedništvo, korijeni, ako treba i politika, posebno kad se razviju rasprave o tome što je “pravi” i “krivi” roštilj. Novi dokumentarac nazvan jednostavno Barbecue, koji u kolovozu stiže na Netflix, bavi se upravo time, sociologijom roštilja u cijelom svijetu. Od japanskih robata do australskih roštilja pod zemljom, australski redatelj Matthew Salleh (u pripovjedačkom stilu koji, naravno, podsjeća na Chef’s Table jer to je izgleda postao standard pričanja o gastronomiji), istražuje što nas sve toliko privlači u ovoj vrsti pripreme mesa. Film je premijerno prikazan na festivalu South by Southwest u ožujku. Ekipa je proputovala 12 zemalja, a Salleh kaže da se nije ograničio samo na hranu nego na “pitanje kako nešto tako jednostavno kao kuhanje na otvorenoj vatri može ujediniti rase, kalse i kulture u sve nesigurnijim vremenima”.
Film počinje u Južnoafričkoj Republici gdje ljudi pjevaju ode braiiju. “Vatra spaja ljude”, kaže jedan sugovornik. Taj se motiv provlači kroz sve segmente filma, od Japana i Armenije do Teksasa. Obitelji, susjedni, nekad i neznanci, okupljaju se oko vatre i govore o ujedinjujućoj snazi hrane. Kritičari prigovaraju da je film u nekim dijelovima previše zapeglan, repetitivan i glazbom i kamerom uporno pokušava izazvati fascinaciju nauštrb specifičnih identiteta lokalnih zajednica. S druge strane, pišu da su neki dijelovi ne idu zajedno, primjerice fascinacija mladih Šveđana jednokratnim roštiljima iz Ikee i priprema schwarme na granici Sirije i Jordana. S druge strane, neki dijelovi filma otkrivaju nove stvari i onima koji misle da znaju puno o roštilju, primjerice boodog u mongolskim jurtama, pečenje mesa iznutra slaganjem vrućeg kamenja u divljač, ili pečenje mesa pod zemljom u Meksiku. S obzirom na trenutnu glad publike za dobro snimljenom hranom i filozofskim pričama o hrani, Barbecue će zasigurno biti biti poslastica.