Walter Filiputti lani je objavio opsežnu knjigu Storia Moderna Del Vino Italiano Curato (The Modern History of Italian Wine). Ta knjiga, koja istražuje talijansku vinsku industriju od šezdesetih i sedamdesetih godina do danas, i koja portretira njene važne protagoniste, osvojila je šampionsku titulu na uglednom natjecanju Gourmand World Cookbook Awards. Nagrade su proglašene u Yantaiju u Kini. Europski dio Gourmand World Cook Awardsa održat će se u listopadu, na Sajmu knjiga u Frankfurtu. Goumand World Cookbook Awards osnovao je 1995. godine Eduard Cointreau, iz obitelji koja je posjedovala legendarni liker Cointreau. Sedamdesetogodišnji Eduard danas je, među ostalim, predsjednik Gourmand Magazine i jedan od utjecajnijih Francuza u međunarodnom medijskom biznisu oslonjenom na vrhunsku hranu i vina.
Nagrade Cookbook Awards dodjeljuju se u nizu izdavačkih kategorija, vezanih uz gastronomiju i vino. Cookbook Awards postale su s vremenom toliko relevantne, da ih se katkad naziva gastronomskim i vinskim Oscarima.
Walter Filiputti ugledni je i utjecajni enolog i publicist iz Udina koji je napisao nekoliko vrlo zapaženih knjiga o vinu i kuhinji sjeverne Italije, i koji surađuje s više značajnih talijanskih vinarija. The Modern History of Italian Wine njegova je dosad najznačajnija knjiga. Gospodin Filiputti pridružio se istarskoj vinariji Meneghetti prije šest godina, kao glavni vinski konzultant. U Meneghettiju su opravdano ponosni na Filiputtijevu svjetsku književnu nagradu. Knjiga se može kupiti u Meneghettiju.