Ab Ovo više nije samo najbolji zagrebački bistro. Ab Ovo se velikom brzinom približava jako respektabilnom fine diningu, kojim se mladi chef Filip Horvat dosad bavio tek povremeno, i po prethodnim dogovorima. U petak su se na meniju Ab Ova našle pečene rajčice s burratom, juha od pečenih rajčica s dimljenim kozjim sirom, bosiljkom i pravim balsamicom, špageti s škampima, umakom od kamenica, bisqueom, pjenom od šafrana i dehidriranim školjkama, file od divlje orade s majonezom od redukcije limuna. pjenom od rajčica, pjenom od krumpira, coulisom od peršina i pastom od crnih maslina, te biftek s mousseom od buče, kremom od karfiola, kremom od kukuruza te coulisom od crvene slatke i ljute paprike.
Orada i biftek koštaju malo više od 200 kuna, što probija dosadašnje rangove cijena u Ab Ovu za ručak. Od starih su favorita na današnjem jelovniku ostao tek klasični rižoto s biftekom, te cvjetovi tikvice punjeni kozjim sirom. Juha od rajčica najbolja je od svih juha koje smo kušali ove godine bilo gdje: dubina i slojevi okusa i neprekidna potreba da je jedete uljepšali su nam ovaj dan i ovaj tjedan. Cvjetovi tikvica u tehnički besprijekornoj tempuri takodjer su bili senzacionalni, s divno bogatim, kasnoljetnim umamijem od rajčica, dok je orada bila i vizualni i organoleptički trijumf.
Špageti su se nažalost pokazali problematičnima zbog pogrešnog omjera: kreme od šafrana bilo je previše, pa je zasjenila čiste okuse škampa i bisquea, te je preopteretila teksturu špageta. Usprkos ovoj pogreški, kao i pogrešnoj odluci da se na stol ne donose kruh i maslac (ili ulje), Ab Ovu smo odlučili dati minus pet, jer sve drugo što smo danas kušali spada među najukusniju, najplemenitiju i najpromišljeniju hranu u Hrvatskoj. Vinska karta je solidna, ali ipak odveć neobavezna za tako izvrsno i nadahnuto kuhanje. Dobro je što drže odlična i razmjerno jeftina Stagardova vina.
AB OVO
Bukovačka 27, Zagreb
OCJENE -5/5, VINSKA LISTA +3/5 AMBIJENT 4/5 SERVIS 4/5
sve kreditne kartice