Teško da ste uza sav trud mogli izbjeći podatak da sve što nose, rade ili vole članovi britanske kraljevske obitelji, zapravo princeza Kate, preko noći postaje najprodavanija roba. Navikli smo da royalsi šire interes za odjeću i turističke destinacije, ali ovo što se dogodilo nakon prvog dana škole malog princa Georgea prvi put zalazi u područje hrane. I to ne pomodne hrane ili posebnih proizvoda. Riječ je običnoj, skromnoj, svakodnevnoj grahorici. O leći. Četverogodišnjak je nedavno krenuo u malu školu. Britanski tabloid Daily Mail je, naravno, iscijedio zadnji detalj o tom važnom danu u dječakovu životu, pa i to da je za ručak u školi prvoga dana jeo leću. Preciznije, francusku sortu leće iz Le Puya.
Le Puy je komuna u središnjoj Francuskoj, gdje leću koja se uzgaja na vulkanskom tlu zovu “biserima centralne Francuske”. Ova sorta ima mala zrna i poseban okus s aromama papra. Tradicionalni je sastojak u francuskoj visokoj kuhinji, ima status AOC (Appellation d’origine controlee) i zaštićeni je brend u cijeloj Europskoj uniji. Leća iz Le Puya toliko je cijenjena da je klasno osviješteni Francuzi zovu kavijarom za siromašne. Cheovi vole raditi s njom zbog odličnog omjera kvalitete i cijene i jasnog identiteta i porijekla koji ima kao sastojak. No, vratimo se malom Georgeu. Otkad je Daily Mail objavio što je jeo u školi (nisu doznali je li mu se išta od ručka svidjelo) u Velikoj Britaniji, i ne samo tamo, naglo raste potražnja za lećom iz Le Puya. Nije neočekivano da u superelitnoj školi toliko brinu o porijeklu i kvaliteti namirnica za dječje ručkove, pravo je pitanje zašto u ostalim školama tako malo brinu, ali nije ni loše da jedan vrijedan segment poljoprivrede poput proizvodnje leće u Le Puyu, dobije javnu valorizaciju. I konačno, nije loše što mediji inspirirani Georgeovim školskim ručkom ovih dana analiziraju kako se hrane djeca u školama i kako se školski ručak mijenjao kroz vrijeme. Kad smo već kod tabloida i kraljevske obitelji, George je osim leće za ručak mogao birati i ragu od janjetine sa začinskim biljem i češnjakom, dimljenu skušu, i svinjetinu stroganoff s crvenim paprikama.