Novo izdanje Michelinova vodiča za Veliku Britaniju i Irsku 2018. donio je veliku vijest. The Araki u londonskom Mayfairu, japanski omakase restoran koji prima samo devet gostiju, dobio je treću Michelinovu zvjezdicu. Araki ima dva seatinga i samo jedan meni, po cijeni od 300 funti po osobi. Restoran ne uvažava specifične dijetalne zahtjeve gostiju. Chef Mitushiro Araki jedan je od najvećih živućih oyakata, sushi majstora, uz Jiro Ona, Hachiro Mizutanija i Takasi Saita. U svom omakase restorana u tokijskoj Ginzi već je imao tri Michelinove zvjezdice, ali je sve napustio jer mu je nedostajalo izazova i došao u London početi od nule. Stoga ne čudi što je, dok smo čitali o (donekle razumljivim) razlozima francuskog chefa Sebastiena Brasa koji želi poništiti svoje tri Michelinove zvjezdice, Araki svoje dočekao vrlo emotivno. U omakase restoranu svako je mjesto chef’s table i londonska je publika odmah počela hodočastiti u Araki, ne samo zbog Mitsuhirova majstorstva, nego i zbog zanimljivog pomaka u konceptu. Za razliku od njujorške Mase i malobrojnih vrhunskih omakase restoranu na Zapadu koji kupuju na bilo kojoj zemljopisnoj širini gdje su u dotičnom trenutku može naći najbolja moguća sezonska riba, Araki si je postavio dodatni izazov i u Londonu koristi isključivo europsku ribu. “Sa devet mjesta za pultom, The Araki oduševljava iz dana u dan. Njegova odluka da koristi europsku ribu rezultirala je vrhunaravnim suhshijem,” rekao je međunarodni direktor Michelina Michael Ellis. Restoran The Araki otvoren je 2014. u neposrednoj blizini Regent Streeta. Britanci sada imaju pet restorana s tri Michelinove zvjezdice: osim Arakija tu su restorani Alain Ducasse u hotelu Dorchester, Gordon Ramsay, The Fat Duck i The Waterside Inn u Brayu. Dvadeset restorana ima dvije zvjezdice, novi na listi je chef Claude Bosi s Bibendumom, i 150 restorana s jednom zvjezdicom, među kojima je 17 novih. Evo kako izgleda omakase meni u Arakiju.