Abecednom listom kandidata Kulta Plave Kamenice najavljujemo drugi naš izbor za Restoran godine. U lanjskom je izboru uvjerljivo pobijedio šibenski Pelegrini. Podsjetimo, izbor Kulta Plave Kamenice za Restoran godine jedini je izbor u Hrvatskoj u kojem sudjeluju samo profesionalci. To znači da Restoran godine biraju chefovi i restorateri. Svatko od njih može glasovati za pet restorana. Prvoplasirani restoran dobiva 10 bodova, drugoplasirani 8, trećeplasirani 6, četvrtoplasirani 4, a petopalsirani 2 boda. Glasači ne smiju glasovati za svoj restoran. Uz chefove i vlasnike restorana, glasuju i urednici Kulta Plave Kamenice.
Lani je u izboru Restorana godine sudjelovalo više od 40 profesionalaca. Lista koju ovdje objavljujemo samo je naš prijedlog. Ona je otvorena, što znači da svaki glasač može birati i bilo koji drugi restoran, koji nije na listi. U idućih nekoliko dana objavit ćemo i listu prijedloga za Chefa godine i za hrvatsko Vino godine. U oba ova izbora također će sudjelovati isključivo profesionalci.
Evo abecedne liste prijedloga za Restoran godine 2017.
1. Ab Ovo, Zagreb
Ove je jeseni mladi chef Filip Horvat iz plemenitog bistrološkog kuhanja krenuo prema modernom i nadahnutom fine diningu, što je Ab Ovo uvrstilo među naše kandidate za Restoran godine.
2. Batelina, Banjole
Chefa Davida Skoku pratimo desetak godina. Nikad nije bio bolji. Pojedini tanjuri u Batelini spadaju u modernu visoku kuhinju međunarodnog ranga.
3. Carpaccio, Zagreb
Carpaccio je jedan od dva ili tri najjbolje vođena restorana u Hrvatskoj. U Carpacciu se već sedam godinu stvaraju redovi.
4. Dubravkin put, Zagreb
Dubravkin put se lani u svim sličnim izborima plasirao u najuži vrh. U međuvremenu je Priska Thuring još malo podigla ljestvicu.
5. Monte, Rovinj
Monte je prvi i zasad jedini hrvatski restoran s Michelinovom zvjezdicom. Krajem proljeća uvjerili smo se da zaista zaslužuje zvjezdicu.
6. Noel, Zagreb
Noel, vodeći zagrebački fine dining restoran, već se lani, poslije svega nekoliko mjeseci rada, uvrstio među vodeće domaće restorane, i u našem izboru i u izboru Dobre hrane. Ove je godine kuhanje je preciznije i ambicioznije.
7. O’Zlata , Split
Split je postao jedna od tri najuspješnije hrvatske turističke destinacije, a O’Zlata gdje kuha Braco Sanjin najbolji je splitski restoran
8. Pelegrini, Šibenik
Pelegrini Rudolfa Štefana već nekoliko godina zaredom, zahvaljujući promišljenom konceptu modernog dalmatinskog fine dininga, pobjeđuje u skoro svim izborima za najbolji hrvatski restoran.
9. Plavi podrum, Volosko
Plavi podrum, veteran domaćih i najvažnijih međunarodnih izbora za najbolje restorane, i dalje suvereno kombinira najplemenitije sastojke što ih Hrvatska može ponuditi (živi škampi, bijeli tartufi, fantastičan izbor ribe) sa superiornom vinskom kartom.
10. Zinfandel’s, Zagreb
Zinfandel je jedini hotelski restoran na našoj listi. Chefica Ana Grgić i njeni suradnici ove su se godine kompetentno poigravali s raznim obrascima fine dininga: od menija utemeljenih na flambiranju, do suvremenog međunarodnog kuhanja
11. Xatò, Zagreb
Xatò je, svakako, najmoderniji restoran u Hrvatskoj i jedini, uz Batelinu, koji se bavi visokom kuhinjom u smislu istraživanja krajnjih mogućnosti pojedinih sastojaka.
12. 360, Dubrovnik
Dubrovnik je i ove godine obarao sve turističke rekorde, a na njegovoj ne baš ispirativnoj gastronomskoj sceni 360 odskače kao primjer izvrsno vođenog restorana