Gledajte to s vedrije strane. Jesen nosi kraće dane, hladnoću i kiše, ali nosi i bezbroj prilika za uživanje u dobrim pićima. Festivali, Halloween, kućna okupljanja, premijere, izložbe ili jednostavno mirne rane jesenje večeri…dat će vam bezbroj razloga za razmišljanje o koktelima. I ova je jesen posebna po tom pitanju. Još lani u ovo doba rast craft barova u Zagrebu tek je počinjao. Sada, kad je u punom zamahu, možete istražiti milijun kombinacija i žanrova, ali i posve novih formi koktela.
Glavni barmen Hemingwaya i Papa’sa Marin Nekić podijelio je svoje veteransko iskustvo s Kultom Plave Kamenice, kroz tri jesenska koktela: jednom varijacijom Crocktail klasika, jednom originalnom sezonskom kombinacijom i jednim souptailom, toplim koktelom koji možete jesti i funkcionira kao aperitivni koktel i juha u jednom.
PUMPKIN MARY
Čaša Long drink
Priprema
Čašu ohladiti i napraviti rub od himalajske soli, aceta balsamica, drobljenih koštica buće i bućinog ulja. U barskoj čaši ili donjem dijelu shakera uliti sve sastojke preko leda i promješati. Zbog atraktivnosti, može se raditi i throwing metodom pomoću dva shakera.
Dekoracija Tostirane bućine koštice,
Sa strane poslužiti sol i papar te Vrabasco original za spicy moment u okusu
SMOKY PUMPKIN MARY – SOUPTAIL
ova topla verzija koktela poslužuje se u tanjuru
Priprema
U većoj posudi brzo pomiješati Lagavulin, juhu i začine, da se juha ne ohladi.
Promiješati da se sastojci spoje i uliti u tanjur za juhu.
Poslužiti kao souptail
Dekoracija Tostirane bućine koštice,
Sa strane poslužiti sol i papar te Vrabasco original za spicy moment u okusu
CROCKTAIL
Čaša Crocktail
Priprema
U čašu za Crocktail naribati koru od naranče da pusti svoja esencijalna ulja. Dovoljno je doslovno 2 do 3 puta proći narančom preko ribeža. Nakon toga u čašu ubaciti drobljeni led. Preko leda prvo uliti Marashino, zatim svježi sok od limuna i sok od višnje. Sastojke promiješati žlicom.
Dekoracija Servirati žličicu džema od smokve na kolutu dehidrirane naranče.
Dekoracija se jede dok se piće pijucka. Tako se doživljavaju različiti okusi u koktelu.
ONE BULLEIT A DAY KEEPS THE FLU AWAY
Čaša Old Fashioned
Priprema
U shaker uliti i ubaciti sve sastojke. Energično protresti.
Dekoracija Svježi šipak i menta
HEMINGWAY’S BAR
Trg Republike Hrvatske 1, Zagreb