Darnekuša je autohtona otočna sorta, koja se uzgaja na Hvaru i Visu, i koja se uglavnom koristi za razne kupaže, uključujući prošeke. Prije jedno dva mjeseca hvarski vinar Antun Plančić u Esplanadi nam je prilično strastveno govorio o nekoliko tipova darnekuše: o Plančićevim se darnekušama iz prve polovice ovog desetljeća na webu može pročitati dosta pohvalnih riječi.
Prekjučer smo otvorili Plančićevu Darnekušu iz 2015. godine, s bijelom etiketom, iz bazne linije te obiteljske vinarije. Vino nas je prilično ugodno iznenadilo. Ono je čisto, svježe, s jasno izraženim herbalnim i voćnim aromama i s ponešto ugodnih začinskih elemenata na okusu.
Radi se o crnom vinu s dovoljno svježine da se može piti i ljeti, što dalmatinskom vinarstvu kontinuirano nedostaje. Osobito je važno da je vino potpuno čisto, bez ikakvih neugodnih, neželjenih i tehnički neispravnih mirisa, koji se i dalje prečesto osjete u dalmatinskoj vinskoj proizvodnji. Plančićeva Darnekuša iz 2015. zgodno je, šarmantno, lakopitko vino s karakterom. Takva bi dalmatinska vina željeli češće viđati i u restoranima i u trgovinama.
Gastropreporuka srdelice, skuše, palamide, klasična jela s roštilja, burgeri, pizza