“Iako sam dobio toliko mnogo upita za rezervacije, da bih mogao odraditi tri ručka, Carpaccio neće biti otvoren na Badnjak, jer Badnjak pada na nedjelju, Budući da nedjeljom i inače ne radimo, nećemo raditi ni sada,“ rekao nam je ovih dana Vlado Lisak, vlasnik najboljeg hrvatskog talijanskog restorana. Ove godine Badnjak i Silvestrovo padaju na nedjelju, što će Zagrepčanima promijeniti navike obilježavanja početka blagdana izvan kuće.
U Zagrebu se, naime, Božić još u vremenu komunizma počeo proslavljati restoranskim ručkom na Badnjak. U posljednjih desetak godina restoranski ručak na Badnjak postao je neizostavni dio božićnog rituala, za sve one Zagrepčane koji ga mogu platiti.
Oko tri, najkasnije četiri popodne odlazilo bi se doma, a restorani bi se zatvarali do drugog dana Božića ili do prvog radnog dana poslije Božića. Ove godine mnogi će zagrebački restorani, čini se, ostati zatvoreni i na Badnjak, sigurno na Božić a možda i na Štefanje. Isto tako, mnogo restorana neće raditi za ručak na Staru Godinu, a gotovo nitko osim hotelskih restorana neće biti otvoren 1. siječnja.
S jedne strane, takva je politika logična i dobrodošla. Prosinac je najnaporniji mjesec za zagrebačke restorane, pa su i kuhari, i konobari i vlasnici zaslužili par slobodnih dana za redom. S druge strane, u velikim svjetskim gastronomskim centrima, s iznimkom Pariza, praksa je sasvim drukčija. Jednom smo u New Yorku na samu Staru Godinu kasno popodne ručali u Grand Central Oyster Baru, pa smo otišli na doček u obližnji argentinski restoran, da bi već oko trinaest sati prvog dana Nove Godine stajali u redu za stol poznate brasserije Baltazar. U Londonu vrlo mnogo restorana radi i za Badnjak i za Božić (za koji se pripremaju posebni ručkovi) i za Novu Godinu, kao uostalom i u Berlinu. No, zagrebačkoj sceni, prenapregnutoj Adventom, ovaj će božićni time out dobro doći.