Kada smo ih u studenom 2016. intervjuirali za Kult Plave Kamenice, Denis Perčić i Tomislav Veseljak još su istraživali različite sorte jabuka i najbolje tehnike za prvi batch prvog hrvatskog craft cidera. Za razliku od loših industrijskih cidera koji su često jedina asocijacija na ovo piće u Hrvatskoj, craft cideri su, svježa, kompleksna pića koja u proizvodnji i strukturi podsjećaju na vina. Craft cideri, posebno oni s više alkohola, najbrže su rastući segment alkoholnih pića u Americi. U Europi, val stiže iz istočnih država, najviše iz Poljske i Ukrajine, a potrošnja raste 23 posto godišnje. U Hrvatskoj dosad to nismo osjetili, publika za cider vrlo je malobrojna, a izbor cidera loš. Svoj prvi cider Perčić i Veseljak na tržište su izbacili u veljači 2017. Cider proizveden u Međimurju nazvan je Buzdovan po staroj lokalnoj legendi o vitezu Nikoli Malakociju. Nikola Malakoci je nakon pobjede na jednom turniru od grofa Jurja IV. Zrinskog dobio dvorac Gradišćak i onoliko zemlje dokle može dobaciti buzdovan. Buzdovan kojim je vitez zamahnuo pao je u Lapšinu, selo kraj Svetog Martina na Muri u kojemu Perčić i Veseljak proizvode cider, od jabuka iz obiteljskog voćnjaka za koji brine gospodin Marijan Perčić, otac Denisa Perčića. U petak navečer u cafeu Botaničar naručili smo Buzdovan Red Apple. Buzdovan se prozvodi od sorata Idared, Granny Smith i Jonagold. Idared i Jonagold cideru daju okus, strukturu i aromatičnost, a Granny Smith svježinu.“U proizvodnji cidera, za razliku od vina, izazov je to što jabuke imaju manju ukupnu razinu kiselina od grožđa. Zato je jabuke poželjnije brati ranije, ali opet u trenutku kad su aromatika i ostali elementi optimalni. Kontrola i usmjeravanje proizvođača su ključni”, objasnili su nam svojedobno Perčić i Veseljak. Jabuke dolaze isključivo iz njegovanog obiteljskog voćnjaka o kojem osobitu brigu vodi gospodin Marijan Perčić, otac Denisa Perčića.
Buzdovan su nam u Botaničaru poslužili rashlađen, u lijepim vinskim čašama. Buzdovan Red Apple jako podsjeća na neke moderne francuske craft cidere. Bistar, svijetlozlatne boje, dobra perlaža, laganog tijela. Na nosu dominiraju tone zrele svježe crvene jabuke, slijede herbalne note i umjerene tercijarne note šumske zemlje. Buzdovan Red Apple ima čisti, svježi okus jabuke, hrskav je i ima snažne kiseline koje ne strže i tope pred ugodnom eluzivnom prirodnom slatkoćom voća na aftertasteu. Problem je, međutim, što se unutar ovih okvira ne događa bogznašto. Buzdovan Red Apple nema dubine, nedostaje mu kompleksnosti, nakon prvog udara svježine i općeg dojma elegancije na nepcu ostaje praznina. Buzdovan cider rađen je drugačijim stilom od alkoholnih, agresivnih, često slatkastih cidera na koji smo navikli i utoliko je njegova pojava na tržištu zanimljivija. Buzdovanova aromatika, svježina i elegancija najavljuju moderni, zanimljivi cider koji bi u Hrvatskoj mogao pridobiti i fanove izvan uskog kruga obožavatelja ovog pića i izboriti novi prostor za prave cidere. Trenutno mu nažalost za to nedostaje karaktera i zrelosti.