Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

JE LI PROSECCO NEZDRAV? Unesco odbija zaštiti Prosecco zbog prekomjernog korištenja pesticida

prosecco

U siječnju 2017. talijansko ministarstvo poljoprivrede u UNESCO-u je predalo kandidaturu za zaštitu Prosecca kao svjetske kulturne baštine. Zadnjih nekoliko godina prodaja pjenušaca iz Prosecca di Conegliano i Valdobbiadenea je eksplodirala. To područje proizvodi 400 milijuna boca godišnje, na više od 20.000 hektara vinograda. Kad je, međutim, na teren izišla inspekcija Icomosa, glavnog suca za kandidature koje se podnose UNESCO-u, stvari su se zakomplicirale. Lokalni list Tribuna di Treviso objavio je da je Icomos utvrdio kako UNESCO ne može prihvatiti kandidaturu jer je vinska industrija u Proseccu ekološki neodrživa. Točnije, utvrđeno je da koriste previše pesticida. Talijanska ekološka organizacije Legambiente već mjesecima dovodi u pitanje Proseccovu kandidaturu za UNESCO. Njihov argument je da činjenica da se 70 posto tog područja, na kojem radi oko 3000 vinara i vinogradara, zauzima sorta glera implicira i raširenije korištenje pesticida nego što se prikazuje. Predsjednik talijanskog Icomosa Pietro Laureano novinarima je objasnio da unatoč novijim, restriktivnijim zakonima, industrija pjenušaca u Proseccu i dalje prekomjerno koristi pesticide. Pred talijanskim Ministarstvom poljoprivrede sada je izbor: nastaviti lobirati za kandidaturu i riskirati konačno odbijanje u UNESCO-u, ili sastaviti novi zahtjev u novim okvirima za nekoliko mjeseci i ponovno se kandidirati iduće godine.

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

JE LI PROSECCO NEZDRAV? Unesco odbija zaštiti Prosecco zbog prekomjernog korištenja pesticida

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min