Tartar biftek jedite u restoranima ili se potrudite napraviti ga doma. Možete ga i kupiti u delikatesnim dućanima koji to sami radem Ivić u Vlaškoj svojedobno je držao sasvim solidan tartar biftek. Ali, ako volite sirovo meso, nemojte kupovati tartar biftek u supermarketima. Kao što smo mi danas učinili. Kupili smo, dakle, tartar biftek slovenskog branda Luka, koji se sastoji od dvije trećine goveđeg buta i trećine pisanice (što je korektno) i niza začina, uključujući, kako piše na etiketi, aromu konjaka. Kutijica od 200 grama košta 37 kuna, a samo meso ima lijepu crvenkastu živahnu boju. I tu, kako smo često prisiljeni napisati, prestaju komplimenti. Lukin tartar, za početak, ima teksturu paštete a ne tartar bifteka. Zapravo, izgleda kao mješanac paštete i mesnog doručka. Luka je još gori na okusu, kojeg zapravo nema jer okusom dominiraju svi mogući natrijevi citrati, acetati i diacetati, koji nisu štetni i ovaj tartar čine trajnim proizvodom, ali ga usmjeravaju prema organoleptičkim značajkama industrijske hrane. Naposljetku, Lukin tartar biftek nije čak ni ljut. 37 kuna nije puno za 20 dekagrama čistog mesa. Ali, to je meso toliko bezoblično i bezukusno, da ga zaista nema smisla kupovati.