Debeluh iz Brežica već desetak godina uživa status jednog od najboljih restorana u blizini Zagreba. Od centra grada do Debeluha, smještenog u centru Brežica preko puta autobusne stanice, potrebno je oko pola sata vožnje, ako vas ne maltretiraju na granici. U Debeluhu jedemo cijelu vječnost, i uvijek name je bilo fenomenalno, neovisno od toga jesmo li naručivali pljeskavice i urugvajske steakove s roštiljskog menija koji se, kako su nam rekli vlasnici, obraćao Amerikancima zaposlenima u nuklearki Krško, ili plemenitiju hranu koja se s vremenom pretvorila u vatrometne tasting menije 37 godišnjeg chefa Jure Tomiča.
Tomič je jedan od prvih slovenskih chefova koji je lokalnu, seljačku slovensku kuhinju tog dijela Slovenije, odlučio pretvoriti u fine dining. I u tome je ekscentrično uspješan. Debeluh definitivno spada među najbolje slovenske restorane, što znači itekako mnogo u vrijeme ekspanzije i početka šire međunarodne afirmacije slovenske progresivne kuhinje. Debeluhove vinske karte uvijek bile su iznimno atraktivne: od važnih slovenskih vina, preko ozbiljnih šampanjaca do vrhunskih talijanskih i francuskih buteljki . Gostovanje Ošterije Debeluh, članice JRE-a u zagrebačkom restoranu Pod zidom u četvrtak 15.ožujka, možemo smatrati jednim od najuzbudljivijih gatronomskih događaja ovoga proljeća u Zagrebu.