Doručak nije osobito važan dio hrvatske prehrambene kulture, pokazuje nedavno objavljeno istraživanje. U anketi koju su u sklopu šireg istraživanja o potrošnji žitarica portal JA Trgovac i agencija Hendal proveli na reprezentativnom uzorku 400 ispitanika iz cijele Hrvatske, većina (34 posto) je izjavila da ne doručkuje redovito, njih 29,8 posto da doručkuje “kako kad” a samo šestina (15,6 posto) da doručkuje redovito. U jutarnjem meniju Hrvata uvjerljivo vode kruh s namazom i peciva (30,4 posto i 22.2 posto), dok su na trećem mjestu žitarice (16,1 posto). U istraživanju nije specificirano koje namaze Hrvati najčešće jedu za doručak. Kao odgovori ponuđeni su još voće (12,4 posto), jaja (9,9 posto) i mesni naresci (9,1 posto). Očekivano, glavni jutarnji napitak je kava, koju za doručak pije 52, 4 posto ispitanika, dok manje od petine pije mlijeko (18,9 posto) ili čaj (17,5 posto). Vrlo mali broj ispitanika naveo je da pije jogurt (7,6 posto) ili svježe voćne sokove (3,6 posto).