Na gastronomskom kongresu Chef’s Stage, koji će se u ponedjeljak i utorak održati u Šibeniku, miksologija će dobiti značajno mjesto. Hrvatska scena craft barova u zadnje je dvije godine stvorila jedan od vitalnijih segmenata hrvatske gastronomske ponude. Nova generacija talentiranih barmena donijela je entuzijazam i ambicije u barove, barem u nekim gradovima poput Zagreba ili Splita, podigla ugostiteljske standarde i turističku ponudu. S obzirom na smjer u kojemu se kreću trendovi na svjetskoj sceni craft koktela, miksologija bi trebala biti sve važniji dio gastronomije, što na nekim mjestima, poput zagrebačkih restorana Noel i Time, već i jest. Od otvaranja kongresa do closing partyja, na brodovima, radionicama i gala večerama, hranu i kuhanje pratit će kokteli.
Prvoga dana Chef’s Stagea jedna od glavnih tema je foraging. Foraging je uvijek bio dio miksologije, štoviše, prikupljanje divljeg, samoniklog bilja na neki je način ugrađeno u temelje povijesti kokela, još u vrijeme kad su poboljšavanjem svojstava i ukusa ljekovitih pripravaka nastajali prvi tonici, bitteri, herbalni likeri i slično. Danas je foraging važan ekološki aspekt miksologije i važan dio potrage za novom filozofijom i identitetom. Lokalnost, razvoj tehnika pripreme sastojaka, održivost, udarne su teme današnje industrije craft koktela, foraging je u tom kontekstu puno više od storytellinga. Na koji način, prvoga će dana na masterclassu o foragingu u pićima i koktelima demonstrirati barmen Vedran Gulin, dok će slovenska cheficaAna Roš održati masterclass o foragingu u kuhanju na otočiću Ročni.
Gulin će kreirati i koktel za večeru istog dana u restoranu Pelegrini na kojoj će uz Anu Roš kuhati i Luka Košir i Sebastian Franko. Baza koktela na masterclassu i na ovoj večeri biti će The Botanist gin koji je uz osnovne gin sastojke temeljen na 22 samonikle biljke sa otoka Islay u Škotskoj i koji umjesto “perfect serve” filozofije koju obično destilati zastupaju potiče konzumente na istraživanje i kombiniranje sa lokalnim samoniklim sastojcima.
Na večeri koju u utorak u Pelegriniju priređuju chefovi Maksut Askar, Jackson Wu, Rudi Štefan i slastičar Robert Hromalić, pairing koktele uz sve sljedove na bazi Macallan whiskyja radi Filip Pleteš. Na brodu Casablanca i svim partyjima bameni Ivan Knežević (suosnivač Most Unusual Gardena prvog zagrebačkog gin bara specijaliziranog za ginove), Josip Nikolić i Tomislav Biluš radit će koktele s lokalnim inspiracijama na bazi Hendrick’s gina, Monky Shouldera, William Grant i Glenfiddich whiskyja… Chef’s Stage je najambiciozniji i najozbiljniji međunarodni gastronomski događaj dosad organiziran u Hrvatskoj. Stoga je za hrvatsku barsku scenu izuzetno važno da se u Šibeniku u kontekstu hrvatske kuhinje, terroira i vinske industrije, prezentiraju i kokteli i alkoholna pića.