Evo male inventure. U prosincu lanjske i prvom tromjesečju ove godine, u Zagrebu je otvoreno najmanje 13 restorana. Premda se u nekim slučajevima radi o novim brendovima istih vlasnika na istoj lokaciji, možemo ih smatrati novima, jer imaju sasvim drukčiju ponudu od njihovih prethodnika. Uz 13 već otvorenih, priprema se i nekoliko novih otvorenja, od kojih posebno valja istaknuti projekt istarske konobe u Preradovićevoj ulici koja bi, budu li svi papiri u redu, što će se znati za nekoliko dana, trebala početi raditi u lipnju ove godine. Taj bi se projekt mogao pokazati osobito zanimljivim, jer osim već umornog Laganinija u Zagrebu trenutno nema ni jednog istarskog restorana, što je sasvim neobično.
Zanimljivo je, u svakom slučaju, što se restoranomanija u Zagrebu nastavlja. Krajem prošle i u prvim mjesecima ove godine otvoreno je više novih restorana nego lani, kad se činilo da je gastropoduzetnički entuzijazam na vrhuncu. Nadamo se da će većina ovih restorana preživjeti do kraja godine.
Dolaskom chefa Marina Rendića početkom dvanaestog mjeseca, završena je dulja agonija ovog svojedobno ekscentrično popularnog restorana. Rendić je nesumnjivo odličan kuhar, a na novim će se njegovim menijima vidjeti kakve su Apetitove stvarne ambicije i dometi.
Fidel Gastro sjajno je uređen klupsko-restoranski prostor na Trešnjevci, uz prugu, u dijelu grada kojem je neophodno trebao bilo kakav moderni lokal. Fidel Gastro tek treba dokazati misli li ozbiljno s hranom, osobito latinoameričkom.
Ime dovoljno govori o neobičnom konceptu dobro uređenog bistroa u zagrebačkom Design Districtu. Melange veganske hrane sa svinjetinom, govedinom i ribama zasad se pokazuje uspješnim, osobito u vrijeme ručka.
Otvoren u zapadnom dijelu grada, jedini zagrebački korektni bliskoistočni restoran privlači goste i trbušnim plesom vikendima navečer. Habibijeva trgovina orijentalnom robom u savskoj spada, pak, među najzabavnije dućane u Zagrebu
Multiazijska roštiljarna Dragon BBQ otvorila se umjesto panazijskog restorana Asia Gold, koji je pet godina proveo na prvom katu tog bivšeg gastro centra danas pretvornog u tipičnu uredsku zgradu. Dragon BBQ nalazi se na donjoj etaži Green Golda, jedinoj ostavljenoj za restorane. Novi meni, koji bi napokon trebao uključiti all you can eat ponudu, mogao bi krenuti od utorka (tako su nam, naime, u Dragonu rekli u petak).
Otvoreni smo u centru grada na adresi Preradovićeva 12. Dobro nam došli! Welcome! 💕
Gepostet von The Garden Bar & Kitchen am Dienstag, 27. März 2018
Zagrebačka pivovara Garden Brewery otvorila je u ožujku The Garden Bar & Kitchen, lokal od 220 kvadrata, s kratkim i bazičnim jelovnikom (ramstek, piletina) i s barskim malim jelima poput nachosa, popcorn piletine, čipsa od batata i sl.
MISO LOSOS + BELUGA LEĆA****Rotkvice, špinat, mladi luk i miso-limun umak
Gepostet von Rougemarin City am Freitag, 9. März 2018
Na mjestu Xata, najprogresivnijeg zagrebačkog (vjerojatno i hrvatskog) restorana koji se ugasio odlaskom chefa Tvrtka Šakote, otvorio se drugi RougeMarin, sa svojom uobičajenom ponudom.
Bageli i lobster rolls zamijenili su tacose i burgere, u ovom lokalu u dvorištu Jurišićeve ulice, skoro na samom Trgu bana Jelačića. Originalni Taco’s&Burger Barr otvoren je prošlog proljeća.
Novi lokal na Savici korektan je bistro s niskim cijenama i solidnim izborom vina, koji pokušava ići prema kvaliteti u okviru limitiranog budžeta. S obzirom na nedostatak konkurencije u tom dijelu Zagreba, SCUE mogao bi uspjeti.
Chef Lovro Smetiško, školovan u ozbiljnim međunarodnim kulinarskim institucijama, otvorio je ovaj sjajno uređeni prostor u centru grada s ambicijom da za prihvatljiv novac gostima servira jednostavnu ali tehnički sofisticirano obrađenu hranu. Burger od pačjeg confita već je postao gradski hit.
Na adresi bivšeg California Burrita u svibnju se otvara bistro Beštija, zagrebački projekt osnivača popularnog hvarskog burger bara Flying Pig. Beštija bi, među ostalim, trebala nuditi manje popularne vrste ribe, mikrosezonsko povrće, mlade kozliće i trganu janjetinu.
U zgradi smještenoj točno između Autobusnog kolodvora i novih poslovnih nebodera u Strojarskoj, proradila je roštiljarna Magazinska klet pri staroj smokvi. Riječ je o trećoj ekspozituri Magazinske kleti, koja je na prošlotjednom otvorenju uspjela okupiti većinu zagrebačkih novinara koji pišu o hrani.
L’oro di Napoli , nazvan po kultnom filmu Vittoria de Sice, tipična je trattoria –pizzeria s opsežnim menijem prepunim tjestenine, rižota, salata i pizza. Pizza je, kako ime restorana kaže, klasična napoletana, a vlasnici su došli iz Italije.
Riječ je o projektu jednog poznatog dugogodišnjeg zagrebačkog ugostiteljskog poduzetnika, koji je ispravno primijetio da u gradu gotovo uopće nema istarskih restorana. Meni novog istarskog restorana trebao bi se temeljiti na lokalnoj i sezonskoj hrani, uz meso koje bi se peklo na otvorenom ognjištu, baš kao u istarskim konobama, poput konobe Alla Beccaccia u Valbandonu. Nadamo se da će uspjeti otvoriti do početka ljeta.