Priča koju u piše autor Andrew Friedman počinje prije Bourdaina i Marca Pierrea Whitea, ranih 70-tih u legendarnom Chez Panisse i ostalim restoranima Bay Aree. Friedman tamo, u politički nabijenoj atmosferi zemlje koju su hipi pokret i pokret za građanska prava potresli do temelja, počinje istraživati fenomen američkog chefa. Andrew Friedman jedan je od poznatijih američki gastro publicista, koautor slavne Gotham Bar and Grill kuharice i niza biografija američkih chefova i sportaša. Knjiga Chefs, Drugs and Rock & Roll otkriva kako je golemi revolucionarni val koji je krenuo sa sveučilišta Berkley noseći sve pred sobom, u kuharsku profesiju i restorane naplavio talente dotad neviđene u tom svijetu. Mlade, osviještene, često obrazovane ljude koji su kroz hranu htjeli mijenjati svijet na način na koji su to njihovi prijatelji ili neki od samih tih chefova, činili kroz glazbu, novinarstvo ili politički aktivizam.
Friedmanova knjiga otkriva kako su chefovi poput Wolfganga Pucka, Mary Sue Milliken i Nancy Silverton zanemarenu kuharsku zajednicu Los Angelesa pretvorili u epicentar nove američke kuhinje. U New Yorku, etablirane francuske chefove izazvali su ljudi koji su stvarali mjesta poput Quilted Giraffe i River Cafea. Tom Colicchio i Emeril Lagasse tek su počinjali karijeru, ulazeći u godine mukotrpnog rada, klanove i problem koje Friedman detaljno opisuje. Osamdesetih godina, autor prati novi uzlet američkih chefova kroz uspjeh Thomasa Kellera, širenja franšiza, nove društvene scene u restoranima poput Blue Ribbona i svega što je brendiralo Ameriku kao “naciju chefova” stvarajući temelje eru Food Networka i današnju nevjerojatnu ekspanziju američke restoranske industrije pogonjenu bogatim investitorima i nezasitnim interesom medija. Friedman o genezi današnje američke, a uvelike i globalne fenomenologije chefova i restorana, piše kroz iskaze sudionika (za knjigu je intervjuirao više od 200 ljudi) od velike New York Timesove restoranske kritičarke Ruth Reichl do kuharskih legendi Alice Waters, Jeremiah Towera, Jonathana Waxmana i Barryja Winea. Knjiga je dobila izvrsne kritike i proglašena je obveznim štivom za svakoga koga zanimaju restorani, kuhanje i restoranska industrija.