Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Splitu se za vikend održava prvi festival Vino Dalmacije, manifestacija koja želi ujediniti sve dalmatinske vinare

vino dalmacije

U Splitu se 13. i 14. travnja održava prvi festival Vino Dalmacije. Organizatori festivala, udruženje Vino Dalmacije i Sveučilište u Splitu, ovu su inicijativu pokrenuli s ciljem ujedinjenja svih vinara Dalmacije. Važnost regionalne organizacije i zajedničkog nastupa u Hrvatskoj su prije više od 20 godina dokazali istarski vinari, ujedinjeni u konceptu Vinistre i IQ. Dalmatinska vinska industrija, koju je godinama pokretala mala grupa pionira poput Frane Miloša, Luke Krajančića, Mare Mrgudić i pokojnog Zlatana Plenkovića, zadnjih je godina dobila novu generaciju vinara koji donose nove definicije dalmatinskih vina i vinskih sorti. Ekspresivni, svježi, moderni korčulanski pošipi, radikalna prirodna vina od grka s Pelješca, afirmacija tribidraga kao globalno najprepoznatljivije dalmatinske sorte i dizanje kvalitete plavaca, ključni su trendovi koji bi trebali definirati dalmatinsku vinsku scenu za idućih nekoliko desetljeća.

vino-dalmacije-radionice

“Stvaranje centralnog, dalmatinskog vinskog događaja, zajedničko promicanje dalmatinskog vinarstva, upoznavanje široke publike s bogatstvom dalmatinskih autohtonih sorti te povezivanje vinara s krajnjim kupcima i ugostiteljima krajnji su ciljevi festivala Vino Dalmacije,” kažu organizatori Vina Dalmacije. Na festivalu koji se tijekom vikenda održava u splitskom Sveučilišnom kampusu izlagat će 32 dalmatinska vinara, uz gostujuće vinare iz Slavonije Vladu Krauthakera, vinariju Papak, gospođu Jasnu Antunović i Feravino. U sklopu festivala održat će se niz radionica za koje se možete prijaviti OVDJE. Među zanimljivijim najavljenim radionicama su one o pošipu, rukatcu, maraštini, debitu i babiću, sortama koje bi trebale postati identitetske sorte dalmatinskog vinara i koje mala skupina dalmatinskih vinara upravo počinje repozicionirati.

Na festivalu će za vas kuhati cijenjeni trio kuhara: Ivan Pažanin, Braco Sanjin i Hrvoje Zirojević! Vidimo se? 🙂

Gepostet von Festival Vino Dalmacije am Freitag, 6. April 2018

Na festivalu će nastupiti trojica sjajnih dalmatinskih chefova Hrvoje Zirojević, Braco Sanjin i Ivan Pažanin. Izabrali smo najznačajnije izlagače Vina Dalmacije.

Miloš

Miloš, jedna od najvažnijih vinarija na Pelješcu, u Dalmaciji i u Hrvatskoj. Stagnum, čija je prva berba bila 1992. prvo je hrvatsko kultno vino. Osim Stagnuma, koji se sada pušta u prodaju deset godina nakon berbe, obitelj Miloš proizvodi vrlo dobar Plavac, aromatični rose Stagnum R te od lanjske godine izvrsni rukatac.

Grgić

 

Grgić je pelješka vinarija slavnog kalifornijsko bračkog vinara Miljenka Mikea Grgića. Utemeljena je sredinom devedesetih godina. Proizvodi odličan plavac i solidan pošip.

Boškinac

Boškinac s Paga spada među najluksuznija hrvatska vina. Crno vino kupaža je bordoških sorti odležanih u francuskom barriqueu, dok je Oranž Ocu impresivan cuvee gegića, chardonnaya i sauvignona. Leo Gracin je enolog konzultant.

Grabovac

Vinarija Grabovac već dvadesetak godina proizvodi originalna i neobična vina iz Imotske krajine. Najvažnija je kujundžuša.

Krajančić

Luka Krajančić svakako je najznačajniji korčulanski vinar. On je definirao moderni pošip, a sur lie verzije spadaju među najbolja hrvatska bijela vina.

Korta Katarina

Korta Katarina spada među veće i uspješnije strane investicije u dalmatinsko vinarstvo. Ova vinarija iz Orebića proizvodi luksuzan plavac i bogati pošip.

Saints Hills

Vlasnik Saints Hillsa Ernest Tolj izgradio je možda najmoderniju vinariju u Dalmaciji, te kao konzultanta angažirao Michela Rollanda, svjetsku enološku superzvijezdu. Rezultat je briljantan Dingač i niz manjih dobrih vina.

Zlatan otok

Vinarija pokojnog Zlatana Plenkovića odigrala je pivotalnu ulogu u nastanku i razvoju privatne hrvatske vinske industrije. Najjači Plenkovićevi brendovi, poput plavca Grand Cru, i danas spadaju u sam vrh domaće vinske proizvodnje.

Ivica Milan

Ovaj mali proizvođač iz Kaštela zadnjih godina privlači pozornost svojim originalnim, vrlo elegantnim pošipom s obronaka Kozjaka

Tomić

Francuski student i enolog Andro Tomić izmislio je, skupa sa Zlatanom Plenkovićem, moderno vinarstvo na Hvaru. Danas je Tomić iznimno uspješan proizvođač desetak različitih vina, od kojih su neka, poput Velikog malog plavca i Hectorovicha Black, zaista izvrsna.

RADIONICE

Petak 13.04.

13:00
Pošip – od vinograda Marina Tomašića Barbace zvanog Caparin do najvažnije bijele sorte Dalmacije. Usporedno kušanje odabranih pošipa iz cijele Dalmacije.

14:15
Vino kao sastavnica mediteranske prehrane – medicinski pogled

15:30 h Maraština/Rukatac – skriveni adut Dalmacije

17:00 h Drugačija Dalmacija – Kujundžuša, Zlatarica i Trnjak

Subota 14.04.

13:00
Plavac mali – usporedno kušanje najboljih trogodišnjih premium plavaca

15:00
Debit / lasina / babić – sorte šibenskog kraja i njihovi potencijali. Usporedno kušanje odabranih vina

17:00
Dalmatinski crni blend – afirmacija autentičnih kupaža dalmatinskih vinogorja. Usporedno kušanje odabranih vina s osvrtom na pozitivna iskustva afirmiranih svjetskih regija.

 

VINO DALMACIJE
13-14. travnja 2018.

Restoran Kampus, Sveučilšni kampus Split

Dnevna ulaznica  100 kuna
Cijena povratne kaucije za čaše 50 kuna 
Ulaz za poslovne posjetitelje je besplatan

 

ČOKOLADA
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
  • BUZZ
  • RESTORANI
  • VINO
  • HOTELI
  • MIKSOLOGIJA
  • KONTAKT
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

U Splitu se za vikend održava prvi festival Vino Dalmacije, manifestacija koja želi ujediniti sve dalmatinske vinare

by Kult Plave Kamenice time to read: 3 min