Ove različite kvartove rasute južno od centra i sjeverno od Save, povezuje duga Vukovarska ulica, urbanistički gledajući jedna od najmodernijih u Zagrebu. Povezuje ih i uglavnom loša restoranska scena, i to baš u žanru brzih i jeftinih ručkova. To je neobično, budući da je u Radničkoj i uz Vukovarsku izgrađeno vrlo mnogo poslovnih zgrada s bezbroj ureda. No, kvaliteta zaista nije dobra, tako da smo uspjeli izdvojiti tek nekoliko lokacija.
Novi kineski resoran u podrumu Green Golda zasad još operira s polovnim menijem stare Asie Gold, koja je do početka ožujka radila na prvom katu tog biznis centra. Na meniju za ručak većina jela košta između 40 i 59 kuna, a hrana dolazi na stol za desetak minuta. Međutim, važno je reći da bi nakon jednomjesečnih priprema, u ponedjeljak 16. travnja trebao krenuti all you can eat ručak s velikim buffetom toplih i hladnih jela, koji će koštati 69 kuna, odnosno 79 kuna s jednim pićem (čaša vina, pivo, cola, etc.).
Oxbo je skupi i luksuzni hotelski restoran koji ne bi trebao spadati u kategoriju brzih ručkova. Međutim, ponedjeljkom i petkom Oxbo nudi neke od najboljih dealova u gradu kad je riječ o hrani. Ponedjeljkom se, dakle, vrlo fini hamburger od crnog angusa prodaje za 55 kuna, skupa s čašom piva. U petak se pak za 55 kuna nude fish and chips i čaša piva. Radi se o sjajnom potezu, jer je tih dana u vrijeme ručka restoran prepun.
Bistro Jadranka zalogajnica je s najvećim i najboljim izborom vina na čaše u Zagrebu, a možda i u Hrvatskoj. Uz razna domaća vina, ondje uz ručak možete popiti čašu nekog assyritika ili solidnog argentinskog malbeca, ili chablisa, ili vina čuvenog sicilijanskog proizvođača Planeta, i tako dalje, i tako dalje. Razlog ovom vinskom obilju jest činjenica da je Jadranka u vlasništvu vinske distribucijske tvrtke MIVA, koja ulaz do Jadranke drži bogato opskrbljenu vinoteku Galerija vina. Izbor hrane u ovom za ručak uvijek punom bistrou ispisan je na crnoj ploči, a vlasnici kažu kako je osobito popularan hamburger, koji se dnevno priprema u Jadrankinoj kuhinji.
Jadera cjenovno često premašuje okvir koji smo definirali poželjnim za zagrebačke restorane za brzi ručak (do deset eura s čašom vina ili pivom). Međutim, ovaj beskrajno simpatični obiteljski riblji restorančić na Vrbiku jedino je mjesto u cijelom tom gusto naseljenom kvartu gdje se može jesti zaista maštovita, svježa, zdrava i precizno skuhana hrana. A paste, salate i manja predjela nisu preskupi.
Ovaj novi bistro predugog i nepotrebno pretencioznog imena ima odlične cijene hrane i vina, solidan izbor vina, mali ali inteligentan izbor hrane i ponešto gastronomskih ambicija. U Savici se trude i oko svježine i oko okusa, a sam izbor sastojaka diže Savicu klasu iznad većine sličnih bistroa. Primjerice, standardni grah s kobasicom kuha se s azukijem, pileći batak poslužuje se na kremi od batata i s umakom od koromača, a svinjski kotleti peku se u Green Eggu. Željeli bismo da Savica uspije, jer se ona može pokazati predvodnikom nove generacije zalogajnica u kojima niske cijene ne isključuju stanovitu profinjenost i modernitet.